Ugostitelji, frizeri i kozmetičari dobijaju minimalac i doprinose

Privrednici kojima je zbog epidemije virusa korona odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije onemogućen rad biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili.

To je objelodanio premijer RS Radovan Višković nakon sastanka s predstavnicima ugostitelja, frizera i kozmetičara kojima je zabranjen rad.

– Mjere su bile iznuđene. Nisu ničiji hir, želja ili volja. RS je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, ali epidemiološka situacija ne daje nam za pravo da stojimo zatvorenih očiju i da ne preduzimamo nikakve mjere. Kao što smo radili u protekloj godini, za sve privredne subjekte kojima Štab onemogući da radi mi ćemo plaćati minimalnu platu i poreze i doprinose za čitav period – istakao je Višković.

On je pojasnio da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mart biti isplaćene čak i u slučaju da zatvaranje potraje samo sedam dana.

– Već u petak ćemo ići u realizaciju onog što su dogovorili na današnjem sastanku. Razumijemo probleme u kojima se sektor ugostiteljstva nalazi. Dogovorili smo da već u petak sjednemo sa ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas dogovorili – rekao je Višković.

On je najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

– Kozmetičari i frizeri dali su primjedbu da oni nisu branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da prihvataju jednog po jednog klijenta, tako da će im vjerovatno poslije isteka ovih sedam dana mjera biti dozvoljen rad – istakao je Višković i izvinio se ljudima iz ovih branši jer je možda nedostajalo malo više komunikacije na relaciji resornih ministarstava i njihovih udruženja.

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je da će se ići u postepeno otvaranje čim se za to steknu uslovi. Ona je dodala da se ne zna kada će to biti, ali je izrazila nadu da će se dolaskom toplijeg vremena biti lakše nositi s epidemijom.

– Sad gledamo kako da svi preživimo ove mjere. Otvorena mogućnost je njihov pristup Garantnom fondu koji smo kreairali na početku epidemije kao podršku – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik udruženja “Horeka” Dalibor Šajić izjavio je da su imali konstruktivan razgovor sa Vladom i predsjednicom.

– Ovaj sektor je zbog zatvaranja u velikom problemu. Našli smo prvi dio razumijevanja od strane Vlade RS, nadam se da ćemo u petak naći način kako da pomognemo svim radnicima u ovom sektoru – rekao je Šajić.

Predsjednica Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori RS Radmila Banjac zahvalila je Vladi što ih je saslušala.

– Imamo obećanje za doprinose. Pridržavano se svih mjera, samo treba da radimo. Nemamo žarišta, u našim salonima to ne postiji. Nemam saznanja da su inspekicije imale primjedbe na rad naše struke – naglasila je Banjac i dodala da ona veoma dobro razumije situaciju jer je imala tri smrtna slučaja u porodici.

Sastanku u Palati Republike prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*