Učo počeo karijeru u Kotor Varošu i do penzije izveo 34 generacije đaka

Sa đacima u Područnoj osnovnoj školi “Mladen Stojanović” u Jablanici kod Gradiške oprostio se Rado Dimitrijević, posljednji učitelj koji je znanje stekao u banjalučkoj Učiteljskoj školi.

Dimitrijević, poznatiji po nadimku Učo, učiteljsku karijeru je započeo prije 39 godina u Kotor Varošu, da bi 1984. godine došao u selo Jablanica i u ovom potkozarskom mjestu izveo 34 generacije učenika.

– Ja sam, kao što kažu, posljednji Mohikanac, koji je završio Učiteljsku školu u Banjaluci, koja je sa radom prestala davne 1972. godine – kaže Dimitrijević.

Prve učiteljske dane proveo je u kotorvaroškoj školi koja je bila četvororazredna, a na isti način je i završio radni vijek i otišao u zasluženu penziju.

– Čudno je da sam počeo sa drugim i četvrtim razredom kao početnik, a sad, evo, završavam sa drugim i četvrtim razredom. Jedna polovina jabuke je završena, a moja druga polovina je književni rad, tako da ću nastaviti da se družim sa djecom pišući knjige – priča Učo.

Prisjeća se osamedesetih godina prošlog vijeka kada je kao mladi učitelj radio sa 36 đaka, u sva četiri razreda, a sada ga u penziju ispraća sedam učenika iz područnog odjeljenja.

– Tužno je, a donekle i tragično što se smanjuje broj učenika i zatvaraju se škole. To me baš žalosti – kaže Učo, koji dodaje da je u 34 generacije koje je izveo na put bilo sjajnih učenika, koji su završili fakultete i postali ugledni građani koji danas žive širom RS i izvan njenih granica.

Odlazak Uče u penziju rastužio je mnoge učenike u Jablanici. Kažu da će ga pamtiti kao osobu od koje su naučili prve brojke i slova. I ne samo to, mnogo životnih lekcija naučili su od ovog čestitog čovjeka.

– Meni je žao što učitelj odlazi. Voljela bih da ostane i da nam i dalje prenosi znanja – kaže učenica Marija Šešum.

Od legendarnog Uče dnevnik je prvog dana drugog polugodišta ove školske godine preuzela profesorica razredne nastave Jelena Slijepčević, koja kaže da je iskustvo koje joj je prenio kolega Dimitrijević dragocjeno. – Na meni je velika odgovornost jer dolazim na mjesto dobrog učitelja, koji je radio dugi niz godina u nastavi. Poslušaću svaki savjet svog kolege da bih koračala pravim putem i da bi iz učionice izašli pravi ljudi i učenici – istakla je Slijepčevićeva.

Dimitrijević je na rastanku poklonio knjige školskoj biblioteci, a direktor škole Miladin Branković poželio mu je da provede lijepe godine u penziji pišući nove knjige.

– O Uči će se još mnogo pričati. Osim što je bio učitelj mnogim generacijama, on je veoma interesantna i neobična ličnost i možda jedan od naših najboljih pisaca – naveo je Branković.

Dimitrijević je i inicijator književne manifestacije “Jabuke i knjige”, koja se u Jablanici organizuje već 15 godina. Tokom manifestacije pjesnici knjigama daruju školsku biblioteku, a zauzvrat od mještana, simbolično, za miloštu dobijaju jabuke. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*