Učenicima plata za praksu i siguran posao

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS potpisali su danas sporazum o saradnji koji će omogućiti srednjoškolcima plaćenu praksu i zapošljavanje.

Sporazum je potpisan u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju”, a njegov glavnji cilj je podsticanje ekonomskog razvoja RS.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da su sporazumom definisane obaveze obrazovnog sistema i privrednika.

– Učenici će prvi put ići na praksu kod poslodavaca koja će im biti plaćena u zavisnosti od časova provredenih na radu, a nakon završetka školovanja najbolji će imati mogućnost da se zaposle i ostanu u toj firmi – rekla je Trivićeva i dodala da je u ovaj projekat već uključeno više od 15 preduzeća.

Ona je navela da je sporazumom definisano i pitanje bezbjednosti učenika na radu, standarda i uslova za vrijeme njihove prakse.

– Interes obrazovnog sistema i privrede jeste da učenici steknu znanje da bi nakon školovanja bili potpuno obučeni i konkurentni kada je riječ o potrebama ovdašnjeg tržišta rada. U vezi sa tim moramo imati sistem obrazovanja koji će garantovati nova radna mjesta i privredni razvoj – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da će poslodavci sa predstavnicima srednjih stručnih i tehničkih škola potpisati ugovore da bi privrednici primili određen broj učenika na praktičnu nastavu u skladu sa nastavnim planovima i programima.

– Potreban je kadar za metalnu, drvoprerađivačku i tekstilnu industriju koje su nosioci privrednog razvoja RS. Trenutno imamo 119 zanimanja za koja se školuju učenici srednjih škola i do kraja godine ćemo utvrditi koja su iščezla, a koja nova treba uvrstiti. Recimo, nedostaje oko 2.000 informatičara koji bi upravo radili u privredi. U skladu sa potrebama tržišta rada, radićemo na reformi obrazovanja, reviziji starih i kreiranju novih nastavnih planova i programa za srednje škole – rekla je Trivićeva i dodala da će od sutra početi organizovane posjete učenika završnih razreda osnovnih škola kompanijama, budući da slijedi upis u srednju školu.

Ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je potpisivanjem sporazuma napravljen veliki iskorak na planu dualnog obrazovanja.

– Sada se stvaraju uslovi da možemo dobiti kvalitetne i osposobljene radnike koji mogu odgovoriti potrebama naše privrede i sebi obezbijediti siguran posao – objasnio je Petričević.

Direktor Privredne komore Srpske Pero Ćorić rekao je da je važno da se tržištu rada prilagodi obrazovni sistem jer je privreda u usponu i uvodi nove tehnologije.

– Bitno je da imamo kvalitetnu radnu snagu. Zadovoljstvo je što je veliki broj privrednika zainteresovan za primanje učenika na praktičnu nastavu, a Privredna komora će raditi na obuci za mentore učenicima u preduzećima – istakao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da će u početku učenici zanatskih zanimanja u prvoj godini srednje škole imati dan praktične nastave, u drugoj godini dva, a u trećoj tri dana.

– U tom periodu dobijaće simboličnu novčanu naknadu ili finansiranje prevoza i toplog obroka. Vlada ta davanja, po uzoru na zemlje zapadne Evrope, neće oporezovati. Potpunim sprovođenjem ovoga u djelo dobićemo radnike koji odmah mogu ući u proces proizvodnje i kvalitetno obavljati poslove za koje su se školovali. Ranije sistem obrazovanja nije bio usklađen sa potrebama privrede – naveo je Škrebić i dodao da se na ovaj način sprečava i odliv mladih radno sposobnih ljudi, te da treba raditi što više na vraćanju dostojanstva radničkim zanimanjima i povećanju plata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*