Učenici upoznati sa fatalnim posljedicama vožnje pod dejstvom alkohola

Učenici završnih razreda Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” upoznali su se danas sa opasnostima koje nosi vožnja pod dejstvom alkohola i isprobali simulaciju alkoholisanog stanja pomoću “pijanih naočara”.

Učenicima je tokom predavanja o temi “Alkohol i mladi vozači” prikazan i film “Život poslije života”, koji govori o životu ljudi koji su se povrijedili u saobraćajnoj nezgodi i doživjeli određeni stepen invalidnosti.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Nikola Torbica istakao je tokom predavanja učenicima da kampanjom “Niti jedna čaša prije vožnje” žele probuditi svijest građana i smanjiti broj onih koji voze pod uticajem alkohola.

– Ovo je period slava i praznika kada se po običaju kod nas više konzumira alkohol. Već sa 0,5 promila alkohola u krvi ili sa dvije čašice pića rizik od nastanka sabraćajne nezgode je dva puta veći u odnosu na ono kada niste konzumirali alcohol – poručio je Torbica.

Prema njegovim riječima jedan od ciljeva kampanje je i prenošenje informacija o uticaju alkohola na sposobnosti vozača, efektima alkohola na njihovo ponašanje i greškama koje prave alkoholisani vozači.

– Kampanjom šaljemo poruka i široj javnosti da je vožnja pod uticajem alkohola društveno neprihvatljivo ponašanje – zaključio je Torbica.

Kampanja će biti sprovedena u čitavoj RS do 31. januara 2019. godine, a predavanja će biti održana u još nekoliko srednjih škola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*