Učenici u Kotor Varošu zasjeli u klupe

Učenici osnovnih škola i Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš sjeli su danas u klupe čime je označen početak nove školske godine.

Prvi dan protiče u veseloj atmosferi i bez mnogo radnih obaveza, a to se posebno odnosi na osnovne škole u kojima su organizovani prijem i priredbe za prvačiće. Već od sutra rad nastavnika i profesora sa đacima kreće punim kapacitetom.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture u RS je danas počela nastava za oko 92.000 učenika u 187 osnovnih i oko 37.000 učenika u 94 srednje škole. Ministarstvo je obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola i za te svrhe je izdvojeno nešto više od million KM.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević čestitao je početak nastave nastavnicima i učenicima, a posebno onima koji su prvi put sjeli u klupe.  On je pozvao učitelje da sa radošću i ohrabrenjem dočekaju najmlađe učenike kako bi osjetili dobrodošlicu u veliku školsku porodicu, ističući da su pred njima životne lekcije, dragocjena saznanja i nezaboravna prijateljstva.

– Izuzetno sam srećan što se ove školske godine nastava izvodi u mnogo boljim uslovima jer je veliki broj škola obnovljen. Uvjeren sam da će bolji uslovi za rad dodatno motivisati učenike i nastavnike da postižu još bolje rezultate – naveo je Malešević.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS je saopšteno da će povodom početka nove školske godine njihovi službenici u okviru akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju“ sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja u blizini škola i na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću djeca, sa posebnim akcentom na brzinu i poštovanje pješačkih prelaza, te da će sankcionisati nepropisno parkiranje u zonama škola, na autobuskim stajalištima i zonama pješačkih prelaza.

– Policijski službenici će u ovom periodu vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovan prevoz djece, a vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna upućivati na vanredne tehničke preglede. Za učenike najmlađih uzrasta organizovaće se predavanje na temu bezbjednog i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju – saopšteno je iz MUP-a RS iz kojeg su apelovali na vozače da s pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju i da prilagode brzinu uslovima puta, naročito na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici i u blizini škola.

Nastava u prvom polugodištu završava se 28. decembra, a u drugom polugodištu počinje 21. januara naredne godine.  U osnovnim školama nastava u školskoj 2018/19. godini završava se najkasnije 21. juna, a za učenike završnog razreda najkasnije 7. juna 2019. godine.

U srednjim školama nastava se završava 14. juna, osim za učenike završnih razreda kojima se nastava završava 17. maja 2019. godine, dok učenici umjetničkih škola nastavu završavaju 7. juna, osim maturanata kojima se nastava završava 24. maja 2019. godine. Zimski raspust trajaće od 31. decembra do 18. januara, a proljećni od 22. do 26. aprila 2019. godine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*