Učenici i profesori iz Kotor Varoša odali počast žrtvama logora Jasenovac

Učenici i profesori Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” iz Kotor Varoša odali su danas poštu žrtvama srpskog, jevrejskog i romskog naroda u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice.

Oni su prisustvovali pomenu u Spomen-području Donja Gradina koji je služio vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenika ove eparhije. Održane su i molitve na jevrejskom i romskom jeziku u pomen njihovim stradalnicima.

Parastosu su prisustvovali zvaničnici RS i Srbije, predstavnici diplomatskog kora, potomci stradalih u jasenovačkom logoru, veliki broj građana i učenika.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević otvorio je izložbu učeničkih radova o Jasenovcu u Spomen-području Donja Gradina. Malešević je rekao da izložba predstavlja doprinos gajenju kulture sjećanja na nevino stradale žrtve logora Jasenovac.

– Učenici su, da bi mogli da pišu i slikaju o Jasenovcu, morali da saznaju istorijske činjenice i da razgovaraju sa svojim nastavnicima o patnji i stradanju naroda u tom logoru – rekao je Malešvić koji je direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem uručio zahvalnice učenicima nagrađenih radova.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*