U borbu za vlast u Kotor Varošu kreće 298 kandidata

Kampanja za lokalne izbore zakazane za 15. novembar počinje danas, a u trku za vlast u Kotor Varošu kreće čak 298 kandidata nadajući se svaki od njih da će naići na naklonost birača.

Imajući u vidu da će građani direktno birati načelnika opštine i 27 odbornika u lokalnoj Skupštini, jasno je da će san ostati nedosanjan za čak 270 aktera ove političke utakmice.

Za načelnika opštine nadmetaće se zajednički kandidat PDP-a i SDS-a Zdenko Sakan koji se nada novom načelnikom mandatu, Slobodan Župljanin kojeg podržavaju SP, SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska i NDP i Partija ujedinjenih penzionera koji su udruženi u Pokret za Kotor Varoš, te Demosov Nemanja Panić.

Mnogo veća konkurencija je u borbi za 27 odborničkih mjesta u Skupštini opštine Kotor Varoš u koju je krenulo ni manje, ni više nego 295 kandidata. I dok je broj načelničkih kandidata prepolovljen u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2016. godine, za šta je najviše zaslužno zbijanje opozicionih redova, kod odborničkih je povećan jer je u trku krenulo 15 umjesto tadašnjih 10 stranaka i koalicija. Kompletne odborničke liste kandidata na kojima su po 32 imena ima sedam stranaka – SDS, PDP, SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska i Demos, dok sa samo jedinim adutom pred birače izlaze Seljačka i Ekološka stranka.

Period između dva izborna ciklusa donio je niz promjena na kotorvaroškoj političkoj sceni pa su jedni okrenuli ploču, drugi promijenili partnera, treći se odlučili za samostalnu borbu, a četvrti pak nestali sa pozornice. Politički brak pukao je između NDP-a i PDP-a nakon što je stranka Dragana Čavića opozicioni blok zamijenila vladajućim. NDP je brzo pronašao novu “ljubav” i sa Partijom ujedinjenih penzionera osnovao Pokret za Kotor Varoš. Partnera je promijenila i SDA, pa je poziciju slabije polovine od SBB-a preuzela Stranka za BiH. Ljubavi više nema ni između SDS-a i SRS RS, kao i nekadašnjih članova DNS-a koji su se podijelili u dvije kolone DNS i Demos, te SP-a iz kojeg se izrodio SPS. Najveći raskol nastupio je kod Hrvata pa će na lokalne izbore izaći tri subjekta sa hrvatskim predznakom.

Osim radikala Milanka Mihajlice u političku penziju su otišli i lista “SRS Srpska u sigurne ruke” koja je 2016. izborila dva odbornika i SDP BiH.

Borbe, a posebno obećanja u narednih nešto manje od mjesec neće nedostajati. Pred kandidatima je bespoštedna bitka za svaki glas koji donosi vlast, privilegije i uticaj, a ovaj put će imati i motiv više jer će pobjednici zasjesti u velelepnu zgradu lokalne uprave koja posljednje obrise dobija upravo u izborno predvečerje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*