Trvićeva najavila nova ulaganja u kotorvarošku biblioteku

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je danas da će biti podržan rad i novi projekti u Narodnoj biblioteci Kotor Varoš. 

– Vlada RS je u okviru programa javnih investicija do sada uložila 110.000 KM u sanaciju krova, mokrog čvora i postavljanje nove stolarije u kotorvaroškoj biblioteci. Nastojaćemo da u saradnji sa lokalnom zajednicom obezbijedimo sredstva kako bi bio asfaltiran prilazi put biblioteci – istakla je Trivićwca prilikom posjete Narodnoj biblioteci.

Ona je istakla da je Narodna biblioteka u Kotor Varošu značajna ustanova. 

– Ona raspolaže bogatim knjižnim fondom, ima i posebna izdanja prevoda Vuka Karadžića i legat porodice Perišić. Ministarstvo će podržati aktivnosti koje se tiču programskog dijela rada biblioteke i stvaranje boljih uslova za rad biblioteke u smislu novih investicija – poručila je Trivićeva.

Po njenim riječima, neophodno je privući mlađu populaciju da stiču naviku čitanja i proširuju znanje.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Kotor Varoš Sanja Stanišljević zahvalila je Trivićevoj na posjeti i podršci u realizaciji novih projekata.

– U biblioteci se održavaju brojni kulturni događaji, promocije knjiga i radionice. Narodna biblioteka trenutno broji 28.000 naslova. Iako smo iz opštinskog budžeta dobili 50 odsto manje sredstava za materijalne troškove u odnosu na prošlu godinu do kraja godine ćemo izdvojiti 1.000 KM za nabavku novih knjiga – naglasila je Stanišljevićeva i dodala da će u toku ove sedmice imati prvu promociju knjige nakon pauze uzrokovane epidemijom virusa korona.

Prema njenim riječima, naredna godina će u potpunosti biti posvećena obilježavanju stogodišnjice postojanja Narodne biblioteke.

Trivićeva je tokom posjete Kotor Varošu razgovarala i sa rukovodstvom Ujedinjene Srpske na čelu sa predsjednikom Opštinskog odbora Vladanom Đekanovićem. Oni su je informisali o djelovanju stranke u Kotor Varošu i zahvalili na podršci centrale jačanju Opštinskog odbora i omasovljenju članstva.

Đekanović je poklonio Trivićevoj umjetničku sliku – djelo poznatog kotorvaroškog slikara Branka Rusmira.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*