Sukob biznismena u Kotor Varošu, napukla i skupštinska većina

Sukob biznismena zbog unosnih poslova u Kotor Varošu prelio se u salu kotorvaroškog parlamenta gdje je došlo do pucanja skupštinske većine zbog izgradnje jednog poslovnog objekta.

Sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš koja je bila zakazana za petak nije održana, a problem je nastao zbog planiranog razmatranja odluke o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1”. Tim planom, čiji su najveći zagovornici članovi vladajuće koalicije PDP i DNS, predviđeno je da na tri godine bude zabranjena bilo kakva izgradnja na zemljištu koje je kupila kompanija “Slavuljica” iz Teslića.

Ova kompanija posjeduje lanac benzinskih pumpi i trgovačkih centara i plan joj je da proširi poslovanje i na Kotor Varoš zbog čega je kupila zemljište i započela prikupljanje dokumentacije za izgradnju objekta. Zemljište se nalazi na ulazu u Kotor Varos iz pravca Banjaluke, a prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva list “Glas Srpske” protiv izgradnje poslovnog centra već duže vrijeme lobira nekoliko kotorvaroških privrednika.

Inicijativu za donošenje regulacionog plana pokrenuo je PDP, ali je ona naišla samo na podršku DNS-a.

– Inicijativa je izazvala raskol u vladajućoj koaliciji, jer je ocijenjena nezakonitom i neprihvatljivom s obzirom na to da Kotor Varoš važi za jedan od gradova sa najboljim poslovnim ambijentom i najvišom stopom zaposlenosti u RS, a postoji i realna opasnost da kompanija “Slavuljica” podnese tužbu protiv opštine i da dobije spor i odštetu. SDS nije želio da je podrži iz prostog razloga što bi na taj način poslao poruku da je protiv milionske investicije i zapošljavanka radnika. Rezervisana je i SDA, dok odbornici SP-a, koji su se u posljednje vrijeme prilično distancirali od vladajuće koalicije, ne dolaze na sjednice Skupštine opštine – rekao je za “Glas Srpske” izvor iz vladajuće koalicije u Kotor Varošu.

Rezervni plan, prema riječima istog sagovornika, bilo je pridobijanje opozicionih stranaka, ali su davanje podrške odbili i SNSD i koalicija HDZ BiH/HNS BiH, dok je jedan odbornik Ujedinjene Srpske u ovakvoj konstelaciji odnosa bio nevažan.

Jedina mogućnost na kraju je bila da sjednica bude otkazana za utorak kada odbornike čeka isti dnevni red.

– Kao pokušaj kompromisnogvrješenja je predloženo da odluka o spornom regulacionom planu bude donesena jednoglasno, odnosno da je podrži svih 27 odbornika. U suprotnom je neizvjesno da li će biti usvojena – rekao je isti sagovornik.

U političkim partijama koje su zastupljene u kotorvaroškom parlamentu u petak niko nije želio da komentariše ovaj slučaj, a na telefonske pozive nisu odgovarali ni načelnik opštine Zdenko Sakan i potpredsjednik Skupštine opštine Radenko Čupić, koji su kadar PDP-a. “Glas Srpske” je pokušao da stupi u kontakt i sa vlasnikom kompanije “Slavuljica” Miloradom Slavuljicom, ali ni on nije odgovarao na telefonske pozive.

Telefoni u Kotor Varošu su, prema nezvaničnim informacijama, bili usijani uoči zakazane sjednice Skupštine opštine.

– Zagovornici odluke o regulacionom planu pokušavali su na sve načine i na svim stranama pridobiti podršku. Ne samo da su lobirali kod predsjednika stranaka u Kotor Varošu, nego su pokušali i da pojedinačno slome odbornike – rekao je sagovornik “Glasa Srpske” iz jedne od stranaka.

1 Comment

  1. Podrška Slavuljici! Koliko se ja sjećam Slavuljica je davno kupio ono zemčljište preko puta Jelšingrada. Ako je to to. Ali su bizmismeni Kotor Varoša izgleda mislili da će Slavuljica propasti pa možda nekom od njih biti prinuđen prodati ono zemljište. Ponezgodni su bizmismeni Kotor Varoša. Ja sam svjedok, prosustvovao sam sastanku u hoteču Sent Peter, a koji je održan negdje 2006.godine. Taj sastanak je organizovao Gavrilo Bobar kako bi privrednicima i opštinarima predočio svoju namjeru ulaganja u Kotor Varoš. Lijepo je obrazložio bio namjeru izgtadnje velikog poslovnog objekta na ulazu u Kotor Varoš iz pravca Maslovara (iza Ristine trgovine). Ali ništa nije mogao da uradi. Nisu dozvolili bizmismeni Kotor Varoša, a uz pomoć počitičkih stranaka. A da li će Slavuljica uspjeti? Vidjeće se!,Biće interesantno vidjeti ishod. Zarad napretka i bočjitka potrebna je konkurencija, zdrava konkutencija. Zbog radi toga ne treba nikoga sprečavati i ometati. A pogotovo ne investitora kakav je Slavuljica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*