Stranke se predomislile, svi prisutni odbornici podržali zabranu za Slavuljicu

Skupština opštine Kotor Varoš usvojila je danas glasovima svih 25 prisutnih odbornika odluku o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1” kojim je planirano da na tri godine bude zabranjena bilo kakva izgradnja na zemljištu koje je kupila kompanija “Slavuljica” iz Teslića.

Za odluku, koju je inicirao PDP, glasali su i preostali odbornici vladajuće koalicije u kojoj su SDS, DNS, SDA i SP. Podršku odluci dali su i odbornici opozicionih SNSD-a i koalicije HDZ BiH-HNS BiH. Sjednici nisu prisustvovali odbornici Ujedinjene Srpske i jedan predstavnik koalicije HDZ BiH-HNS BiH.

Sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš bila je zakazana za petak, ali je odgođena za danas jer u tom momentu nije bilo većine za usvajanje kontroverzne odluke. Tada su odluku u potpunosti podržavali samo PDP i DNS, SDS nije želio da je podrži, dok su rezervisani bili u SDA i SP, a protiv se izjasnili u SNSD-u i hrvatskoj koaliciji.

Kompanija “Slavuljica” koja posjeduje lanac benzinskih pumpi i trgovačkih centara planirala je da proširi poslovanje u Kotor Varošu zbog čega je kupila zemljište i započela prikupljanje dokumentacije za izgradnju objekta. Zemljište se nalazi na ulazu u Kotor Varos iz pravca Banjaluke, a prema nezvaničnim informacijama protiv izgradnje poslovnog centra već duže vrijeme je lobiralo nekoliko kotorvaroških privrednika.

Vlasnik kompanije “Slavuljica” Milorad Slavuljica rekao je uoči sjednice Skupštine opštine Kotor Varoš da će tužiti opštinu ukoliko odbornici usvoje najavljenu odluku o izradi regulacionog plana kojim bi bila blokirana njegova investicija vrijedna deset miliona maraka. Slavuljica je istakao da je na parceli od 15 dunuma koju je kupio u Kotor Varošu i u koju je uložio milion maraka planirao da gradi nekoliko objekata i otvori radna mjesta.

– Planirao sam graditi robnu kuću, svadbeni salon, stovarište građevinskog materijala, benzinsku pumpu i auto-praonicu. U početnoj fazi bih zaposlio 55 radnika. Vrijednost investicije je deset miliona KM. Komšija preko puta moje parcele, vlasnik firme “Fagus”, je zbog konkurencije protiv moje investicije. Opština bi od investicije prihodovala veliki iznos novca, velike su rente tu u pitanju. Sve sam uradio kako zakon nalaže i po instrukcijama iz opštine Kotor Varoš, imam sve regularno i vlasnik sam zemljišta jedan kroz jedan. Dva puta sam podnosio zahtjev i za urbanističko-tehničke uslove i za građevinsku dozvolu, ali sam dobio odbijenicu. Nevjerovatno je da mi na ovakav način zabrane da gradim i zapošljavam ljude. Sa advokatima pripremam tužbu protiv opštine Kotor Varoš i podnijeću je ako usvoje odluku koju su pripremili – rekao je Slavuljica.

U sjenici ovog slučaja ostale su preostala odluke odbornika koji su usvojili izvještaj o radu za 2017. godinu Narodne biblioteke Kotor Varoš, Policijske stanice Kotor Varoš, Pravobranilaštva RS – sjedište zamjenika Banjaluka i preduzeća”Depot” koje upravlja Regionalnom deponijom u Banjaluci. Usvojen je i program rada Centra za socijalni rad za 2018. godinu.

2 Comments

  1. Koji su to paceri! Ovo je, kako kažu, onaj mračni bosanski vilajet, ali u najcrnjem smislu. Niko njima ne treba, sami su sebi dovočjni. I u toj njihovoj začahurenosti roblje koje ih održava. Ivo Andrić je ukazivao kako oni ne vole ni puteve. Tim putevima može doći neka promjena, nešto što će ustalasati njihovo mrtvo more. Ali, dobro. U prošlom komentaru sam rekao da će biti interesantan ishod, to jeste finale ovog slučaja. A to će tek da dođe. Ali, neće kaznene sankcije plaćati ni odbornici, ni mačelnik, a,ni privrednici.
    Njima se fućka. Sve će to, u znoju lica svog, da odradi robčje, radnička kčasa koja puni opštinski budžet. Neviđeno bahaćenje. Laku noć!

    • Sramota,za koliko su se prodali odbornici K-V,pojedine gazde u K-V su uspešne tako što su dobili za marku sve državne firme i ostalo. Suvišno je pisati bilo šta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*