Stižu važne novine, opštinari će juriti većinu papira za građevinske dozvole

Kucanje od  vrata do vrata i obilazak nekoliko institucija i javnih i komunalnih preduzeća kako bi pribavili dokumente uskoro bi trebalo da postane prošlost, jer će sve lokalne zajednice u RS biti dužne da uvedu jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

Ta novina predviđena je izmjenama Zakona o uređenju prostora i građenju. Radnom verzijom izmjena zakona predviđeno je da se građevinske dozvole izdaju na jednom šalteru, te da se dostavljanje dokumenata obavlja elektronskim putem.

– Dokumente potrebne za izdavanje dozvole, za koje su nadležna javna ili komunalna preduzeća ili drugi organi uprave, pribavljaće onaj ko vodi postupak za izdavanje građevinske dozvole. Nadležna komunalna preduzeća dužna su da u roku od 15 dana dostave traženu dokumentaciju – navedeno je u ovom dokumentu.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS naveli su da će administrativne takse i naknade koje se plaćaju javnim preduzećima vjerovatno biti ukinute.

– Postupak će biti transparentniji, stanovnicima i investitorima će donijeti uštede, a lokalnu administraciju učiniti efikasnijom. Takođe, biće sužen prostor za korupciju – rekli su u ministarstvu.

U opštini Kotor Varoš ističu da još nisu obaviješteni o izmjenama zakona i da nisu imali aktivnosti koje vode ka uspostavljanju jednošalterskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, ali da će to biti pozitivan korak.

– U suštini mi nemamo puno problema pri izdavanju građevinskih dozvola ukoliko nam stigne kompletan zahtjev. U tom slučaju građevinsku dozvolu izdamo najviše za dva do tri dana. Problem je, međutim, što stranke ne dopunjavaju predmet na vrijeme i zbog toga bi predložene novine ubrzale proces izdavanja lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole. Vlada bi trebala da definiše ko će snositi troškove dobijanja saglasnosti od komunalnih preduzeća ukoliko oni ne budu ukinuti – izjavio je za “Moj Kotor Varoš” Boris Marković iz Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Kotor Varoš.

Pozitivni efekti jednošalterskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, koji je u funkciji u Banjaluci od 1. januara, već se osjete. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Banjaluka Slobodan Stanarević ističe za “Moj Kotor Varoš” da su smanjene gužve jer stranke zahtjeve podnose u jednoj kancelariji.

– Grad umjesto njih rješava potrebnu dokumentaciju kod drugih subjekata. Građanin treba samo da nam dostavi projekat i potvrdu da su ispunjeni urbanističko-tehnički uslovi, a ostalo je naš posao – rekao je Stanarević.

Na putu ka upostavljanju jednošalterskog sistema izdavanja građevinskih dozvola odmakli su i Gradiška i još neke lokalne zajednice, a većina ih je pozdravila ovo rješenje kao korak ka podizanju efikasnosti javne uprave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*