Stižu poskupljenja, “Građus” ih odgađa zalihama

Građevinska sezona još nije počela, ali su proizvođači i trgovački predstavnici već najavili poskupljenje građevinskog materijala i proizvoda koji se koriste u svakodnevnim poslovima u građevinarstvu.

Razloga koje su naveli kao obrazloženje je više, a osnovni su povećanje troškova proizvodnje na koje utiče povećanje cijena sirovina na tržištu. Ekonomisti ističu da će osim globalnih na poskupljenje građevinskog materijala u BiH uticati i faktori na domaćem tržištu.

– Među njima su najizraženiji odliv radne snage i potreba poslodavaca za povećanjem plata kako bi zadržali nekontrolisan odlazak radnika. Manjak kadra posebno je izražen u oblasti građevinarstva, jer radna snaga masovno napušta domaće tržište i odlazi u razvijenije zapadne zemlje u potrazi za boljim zaradama – istakli su za “Moj Kotor Varoš” u Udruženju ekonomista RS – SWOT.

U kotorvaroškim preduzećima koja se bave prodajom građevinskog materijala i izvođenjem radova u građevinarstvu ističu da su im poslovni partneri i dobavljači najavili korekciju svojih cjenovnika.

– Već imamo najave od većine dobavljača da će doći do poskupljenja materijala iz oblasti završnih radova u građevinarstvu. Konkretne cjenovnike još nismo dobili i očekujemo ih tokom februara kada inače i potpisujemo poslovne ugovore za tekuću godinu – rekli su za “Moj Kotor Varoš” u preduzeću “Građus” i dodali da još sa sigurnošću ne mogu govoriti o procentu poskupljenja materijala i usluga, ali da je realno da će ono premašiti deset odsto.

U ovom preduzeću ističu da će pokušati što duže zadržati svoje trenutne cijene u čemu će im pomoći i zalihe materijala kojima raspolažu za početak građevinske sezone.

– Kupcima stoga preporučujemo da prilikom kupovine materijala iz našeg prodajnog asortimana i lepeze usluga, a pogotovo stiropora, termoizolacione vune, svih vrsta ljepila i fasada, molerskih boja i glet masa, te mašinskog maltera iskoriste postojeće zalihe i stare cijene. Preporuka je da planirane materijale kupe u ovom periodu, a njihovu ugradnju vrše početkom građevinske sezone, jer će tako sigurno proći znatno jeftinije – svjetuju iz “Građusa”.

U “Građusu” iz postojećih zaliha posebno izdvajaju povoljne sljedeće materijale:

– Cementno-krečni malter 4,00 KM/vreća

– Glet masa “Colorit” 8,29 KM/vreća

– Glet masa “JUB” 10,50 KM/vreća

– Unutrašnja boja “Molerin” 19,90 KM

– Unutrašnja boja “Jupol weiss” 21,30 KM

– Unutrašnja boja “Jupol classic” 28,40 KM

– Ljepilo za lijepljenje stiropora, armiranje mrežice i izravnavanje površina “Colorit stirofix” 7,69 KM/vreća

– Ljepilo za lijepljenje stiropora, armiranje mrežice i izravnjavanje površina “Bauklar WDVS plus” 6,79 KM/vreća

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*