Stiže pomoć za najugroženije povratnike i raseljena lica

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan razgovarao je danas sa predstavnicima UNHCR-a i austrijske organizacije “Hilfsverk” o projektu za pomoć povratnicima i raseljenim licima za koji je UNHCR odobrio 2,5 miliona KM.

Projekat će biti fokusiran na pomoć najugrožnijim osobama iz dvije grupe – raseljena lica i povratnici u opštinu Kotor Varoš.

– Drago mi je da UNHCR realizuje projekte koji se fokusiraju na ekonomsku održivost. Naš cilj je da budemo najuspješnija opština među šest odabranih i da otvorimo vrata za buduće projekte kojim ćemo podsticati razvoj ruralnih sredina. Ostaje nam da odaberemo porodice i realizujemo ovaj projekat – rekao je Sakan.

Program-menadžer organizacije “Hilfsverk” Azema Avdušinović rekla je da je cilj projekta da budu ekonomski osnažene ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica i stvoreni preduslovi za njihov lakši povratak i opstanak.

– Porodice će biti podržane u zavisnosti od njihove radne sposobnosti i resursa koje posjeduju. Biće razmatrana kompletna situacija svakog korisnika da bi im bila pružena što adekvatnija pomoć – istakla je Avdušinovićeva.

Ona je naglasila da će projekat trajati godinu i da nema nacionalni predznak.

– Korisnici treba da imaju status raseljene osobe ili povratnika, da je njihov socijalni status težak, da su nezaposleni ili materijalno lošeg stanja, a pomoć će im biti pružena u skladu sa njihovim radnim sposobnostima – rekla je Avdušinovićeva.

Osim Kotor Varoša projektom su obuhvaćeni Doboj, Novi Grad, Lukavac, Čapljina i Bihaću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*