Šteta od poplava u Kotor Varošu kao i u katastrofi 2014. godine

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da su danas formirane četiri opštinske komisije za procjenu štete nastale usljed poplava i klizišta na objektima, putevima i mostovima, poljoprivrednim zemljištima i komunalnoj infrastrukturi.

– Iako nije proglašeno vanredno stanje na području opštine, konstatovali smo da smo u stanju teške elementarne nepogode jer su poplave i brojna klizišta prouzrokovali ogromnu štetu koja je u rangu majskih poplava iz 2014. godine –  istakao je Sakan i dodao da su opštinske komisije od danas na terenu.

On kaže da se samo protekle noći pojavilo desetak novih klizišta, pa je sva mehanizacija na terenu i pokušava da stavi u funkciju lokalne puteve.

– Osim postojećih klizišta na Kruševu Brdu, Bodnjiku, Podbrđu i Rujevici, pojavila su se i nova u Vigošti i Liplju, tako da je sada prioritet uklanjanje odrona sa puteva. Svi lokalni putevi još nisu u funkciji, ali radimo na njihovom osposobljavanju – naveo je Sakan.

On je dodao da su tri lokalna mosta u potpunosti uništena, dok su mostovi u Maljavi i Lujićima osposobljeni za prelaz pješaka.

Sakan je rekao da mještani u poplavljenim područjima izbacuju vodu iz domaćinstava, čiste objekte, iznose smeće i namještaj, nakon čega će uslijediti dezinfekcija i deratizacija.

– Analizirajući stanje na terenu, slobodno mogu reći da je šteta na infrastrukturi i objektima ogromna. Očekujem reagovanje Vlade i republičkih institucija jer bez njihove pomoći nećemo moći da saniramo posljedice – rekao je Sakan, nakon današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije.

Direktor Komunalnog preduzeća “Bobas” Slobodan Jurić rekao je da je sanbdijevanje vodom u gradskom području uredno, a radnici ovog preduzeća danas su u mjesnim zajednicama Maslovare, Šiprage i Vrbanjci, gdje je stotinu domaćinstava bez vode.

– Mještani Maslovara i Šipraga će u toku dana dobiti vodu, dok će u Vrbanjcima problem biti riješen u toku sutrašnjeg dana – rekao je Jurić i dodao da će u toku dana biti poznati rezultati analize vode za piće.

Direktor kotorvaroške “Elektrodistribucije” Goran Kušljić naglasio je da je snabdijevanje električnom energijom na području opštine u protekla dva dana bilo otežano jer su oštećena tri dalekovodna stuba.

– U Maslovarama i Šipragama postoje određeni problemi sa napajanjem električnom energijom, ali radnici su neprestano na terenu. Očekujem da u toku dana stanje u ove dvije mjesne zajednice bude normalizovan – rekao je Kušljić.

Ekipe Crvenog krsta su na terenu i u saradnji sa Vatrogasnim društvom dostaviće vodu za piće najugroženijim domaćinstvima. Stanovništvu u poplavljenim područjima danas će biti isporučeni i prehrambeni paketi, koje će distrubirati kao i juče radnici Centra za socijalni rad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*