Stefan Šarić – od Liplja do domaćina Vladimiru Putinu

Dugogodišnji iguman manastira Liplje kod Kotor Varoša arhimandrit Stefan Šarić, koji je trenutno starješina Hrama svetog Save u Beogradu i vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja, dočekao je večeras u ovoj svetinji predsjednika Rusije Vladimira Putina i upoznao ga sa radovima u njegovpj unutrašnjosti, odnosno postavljanjem mozaika.

Šarić je ranije izjavio da je posjeta ruskog predsjednika veoma značajna jer su Srbi i Rusi bratski narod i naši ljudi vole Putina.

– Ruska crkva nam je najbliža, tako da je posjeta Putina hramu za nas praznik – rekao je Šarić.

On je podsjetio da su radovi u hramu u završnoj fazi i da je pored velike pomoći Vlade Srbije i Rusija poslala pomoć u vrednosti većoj deset miliona evra i najviše pomogla u vezi sa mozaikom. Putin je prilikom posjete obećao da će Rusija za završetak radova donirati još pet miliona dolara.

Patrijarh srpski Irinej, Putin i predsjednik Srbije Aleksabdar Vučić su simbolično postavili dijelove na mozaik Isusa Hrista na kome se nalaze i boje zastave Rusije i Srbije, a zatim su se potpisali na model unutrašnjeg uređenja hrama.

Predsjednici Rusije i Srbije su se prethodno u pratnji patrijarha Irineja popeli u gornji dio hrama gdje su se upoznali sa radovima na uređenju. Tamo im se obratio vođa ruskog tima koji radi mozaike u hramu akademik Nikolaj Muhin i upoznao ih sa dosadašnjim radovima, navodeći da je mozaik Hrista Pantokratora na kupoli hrama nešto jedinstveno u pravoslavnoj umjetnosti i arhitekturi.

Za vrijeme Putinove posjete u hramu su bili i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović. Ispred hrama se prema procjeni policije okupilo oko 120.000 građana, koje je poslije izlaska na srpskom jeziku pozdravio i Putin: “Hvala vam na prijateljstvu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*