Stare novine i časopisi čuvari istorije Kotor Varoša

Izložba starih časopisa i novina iz Zavičajne zbirke otvorena je danas u kotorvaroškoj Narodnoj biblioteci povodom obilježavanja dana ove biblioteke.

U izložbenom prostoru biblioteke posjetioci mogu da u naredne dvije sedmice pogledaju časopise koji su sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka izlazili na području kotorvaroške opštine.

Direktorica Narodne biblioteke Bojana Vasić istakla je da u Zavičajnoj zbrci imaju 45 serijskih publikacija, odnosno novina i časopisa.

Prema njenim riječima, najstariji časopis je “Zora” i izdat je sedamdesetih godina prošlog vijeka, a izdvojila je još i list “Staze” čiji je izdavač bio tadašnji Srednjoškolski centar “Veselin Masleša”, te “Informator” i “Glasnik kotorvaroškog kraja”.

– Pažnju posjetilaca privukla su i izdanja “Glas mladih” i “Planina”, a sačuvani su i primjerci novina iz odbrambeno-otadžbinskog rata “Vlašićki vidici” i “Vrbanjski rokovi” – navela je Vasićeva.

Ona je naglasila da je osnovni cilj izložbe staviti akcenat na Zavičajnu zbirku koja, ako je bogata, predstavlja osnovu za očuvanje tradicije i kulturne baštine jednog zavičaja.

– Želimo podsjetiti izdavače da su na osnovu Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti obavezni da narodnoj biblioteci na svom području dostave po jedan obavezan primjerak štampane ili na drugi način izdate publikacije – istakla je Vasićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*