Šta treba ponijeti na prvo ljetovanje s bebom

Ukoliko planirate na prvo ljetovanje s bebom, pitanja koja sebi sigurno postavljate su šta ponijeti na putovanje, kad beba može na sunce ili šta ako dobije temperaturu.

Kako ne biste preselili pola kuće na more, donosimo pregled najvažnijih stvari koje vam trebaju za ugodan boravak na moru s bebom.

Pripreme za put i putovanje

Za početak, kako biste izbjegli da automobil bude pretrpan, napravite spisak svega za šta mislite da vam treba. Auto prije polaska rashladite na nekoliko stepeni niže od vanjske temperature. Prevelika temperaturna razlika nije dobra ni za vas, a kamoli za malo dijete.

Ne zaboravite staviti sjenila za sunce ili tetra pelene na zadnje prozore kako bi bebi bilo ugodnije. Ako ne dojite, pripremite potrebnu količinu hrane u prahu te u termosicu stavite prokuvanu vodu kako biste mogli pripremiti obrok tokom putovanja. Takođe, trebalo bi da imate sa sobom prenosivi frižider i dovoljno tečnosti, neko voće ili grickalice za dijete. Svaka dva sata napravite pauzu u vožnji. Bebi je dovoljno obući samo bodi.

Odjeća

Dijete na moru može dobiti osip od vrućine ili od znoja, pa ga treba što laganije odijevati. Bitnije od deset majica i haljina je spakovati kućnu apoteku i ponijeti dva-tri šeširića jer nerijetko završe u moru.

Zaštita od sunca

Preporuka pedijatara je da sunce svi treba da izbjegavaju od 11 do 17 časova. Veoma je važno da piju mnogo tečnosti tokom vrućina.

Mala djeca na suncu u svako doba moraju biti zaštićena šeširićem i kremom za sunčanje s visokim faktorom. Kako bi bila zaštićena nježna dječja koža od sunca, postoje i posebna odijelca s UV faktorom za kupanje. Bebe do šest mjeseci se ne smiju mazati zaštitnim kremama nego ih treba isključivo sklanjati sa sunca. Protiv insekata najbolje je zaštititi kolica i krevetić mrežom.

Kupanje i plaža

Morska voda, ako je temperatura ugodna, dobra je za sasvim male bebe od nekoliko mjeseci. Samo im poslije isperite so s kože. Već s oko šest mjeseci mogu plivati “sami” s prslucima ili prilagođenim šlaufima za plivanje. Za one nešto veće vrlo je zdravo bosonogo hodanje po pijesku ili šljunku za prevenciju spuštenih stopala i zdrav razvoj nogu.

Zabava

Za zabavu im ponesite samo najdražu igračkicu, kanticu i lopaticu. Kamenčići se uvijek i bez izuzetka pokažu kao najbolja zabava.

Kućna apoteka

Spakujte termometar, sirup za snižavanje temperature, dezinfekcijsko sredstvo, fiziološku otopinu, kapi za nos, otopinu za oralnu rehidraciju u slučaju proliva ili povraćanja te sredstva protiv ugriza insekata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*