Srpski jezik i ćirilica neopravdano stavljeni u stranu

Manifestacija “U susret Vuku” održana je danas u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

U sklopu manifestacije održano je predavanje o srpskom jeziku jednog od najpoznatijih lingvista u RS Milorada Telebaka, a u školskom holu otvorena je izložba Jelenka Bojića.

Telebak je pred učenicima i nastavnim osobljem Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” govorio svoju monokomediju “Kroz srpski jezik sa smijehom”, ilustrujući na zanimljiv i satiričan način bogatstvo srpskog jezika i greške koje svakodnevno činimo prilikom njegove upotrebe.

– Cilj je da nešto naučimo na drugačiji način nego u školama koje su obavezne da se pridržavaju planova i programa. Mene ništa ne obvezuje, osim toga da na jednostavan način dam što vise jezičkih pouka – rekao je Telebak.

On je istakao da bez jezika nema naroda i napretka, ali i upozorio da je srpski jezik sve više potpisnut i u školama.

– Lužički Srbi su opstajali jer su čuvali svoj jezik, ali su okruženi Germanima prestali da govore svojim jezikom i oni više nisu narod. Školstvo je zatajilo i srpski jezik se u školama veoma malo uči. Uči se uglavnom književnost, jezika nema. Diplomci sa fakulteta izađu manje pismeni, nego što su bili u osnovnoj školi. U jeziku je duh i duhovnost naroda i zato ga moramo čuvati – rekao je Telebak.

On je upozorio i da su se Srbi kao nijedan narod prije 50-60 godina odrekli ćirilice, iako je ona jedno od najsavršenijih svjetskih pisama.

– Zaključci su da moramo vratiti srpski jezik u škole, učiti ga, voljeti i znati, da se moramo vratiti našoj ćirilici jer nema dvoazbučnih naroda, te da moramo naučiti jezik i pridržavati se barem njegovih osnovnih normi – istakao je Telebak.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan otvorio je izložbu “U susret Vuku” čiji je autor predsjednik Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” Jelenko Bojić. Izložba predstavlja eksponate iz Vukovog života i rada i oslikava njegovu ulogu kao jednog od četiri srpska prosvjetitelja zajedno sa Žirilom i Metodijem, Svetim Savom i Dostijom Obradovićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*