Srpska povratnica u vlašićko selo Vitovlje pet godina čeka vodu

Stoja Marić, povratnica u vlašićko selo Vitovlje, već pet godina čeka na kap iz slavine, a na rješavanje ovog problema u novom pismu načelniku opštine Travnik Admiru Hadžiemriću apelovao je i visoki predstavnik Valentin Incko.

Incko se novim pismom, nakon što prošlogodišnje nije urodilo plodom, ponovo obratio Hadžiemriću tražeći da bude riješen problem snabdijevanja vodom doma srpske povratnice u Vitovlje.

– Gospođa Marić je još bez vode, što nije krivica vodovoda u Vitovlju, nego komšije koji je presjekao njene cijevi i upotrijebio ih za vlastite potrebe – napisao je Incko.

Slaviša Momčičević, sestrić Stoje Marić, potvrdio je da je Incko poslao novo pismo Hadžiemriću, a i on se obraćao na više adresa.

– Obraćao sam se i Kancelariji OEBS-a i ombudsmanu za ljudska prava, koji je izlazio na teren i utvrdio da je voda nelegalno presječena. Iapk, još ništa nije riješeno – kaže Momčičević.

Stoja priča da je prinuđena da vodu hvata ispod oluka, pije kišnicu i topi snijeg.

– Kada i to presuši pješačim i po dva kilometra zbog vode, a srčani sam bolesnik i samo gledam kako ću se srušiti negdje – kaže Marićeva.

Česma na njenom ognjištu suva je od 2000. godine, da bi joj godinama poslije, nakaratko, nadu vratilo priključenje na privatnu česmu “Ugrić”.

– Planirala sam da kupim i veš-mašinu, ali deset dana nakon što mi je umrla majka 2013. godine komšija Bošnjak mi je presjekao cijevi  i od tada nemam vode. Od njega neprestano slušam psovke – kaže Marićeva.

Zvala je inspekciju i išla kod načelnika Travnika, ali ni nije naišla na razumijevanje. U Vitovlje su dolazile i televizije, ali ništa nije pomoglo da slavinama u njenoj kući napokon potekne voda.

– Kada mi neko donese flašu vode na poklon, kao da mi je donio ne znam ni ja šta. Želim samo vodu da mogu da operem veš i da se normalno okupam – kaže Marićeva.

Mještanin Vitovlja Simo Marić kaže da povratnika u ovo selo ima četrdesetak i da osjećaju da nisu dobro došli, ali da je želja za ostankom na ognjištima jača od svega.

– Imali smo mnogo problema i zbog puteva i zbog vode. Svaki dan vidim koliko je teško opstati u ovakvim uslovima – kaže Marić.

U opštini Travnik su kazali da kontinuirano rade na rješavanju problema kako bi bilo obezbijeđeno snabdijevanje vodom za Marićevu.

– Opština Travnik je preduzela sve potrebne predradnje koje su dovele do rezultata i davanja na upravljanje, korištenje i održavanje vodovodnog sistema “Ugrić” Javnom komunalnom preduzeću “Bašbunar” Travnik.

Stavljanjem vodovodnog sistema pod nadzor i u nadležnost javnog komunalnog preduzeća biće rješeni problemi u vodosnabdijevanju ovog područja, uključujući i Stoju Marić – naveli su u opštini Travnik kojoj će Marićeva, kako kaže, povjerovati tek kad voda potekne s njene slavine. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*