Srednjoškolski centar uvodi nove smjerove, đake čeka siguran posao i podrška firmi

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš naredne školske godine uvešće nove smjerove kako bi odgovorio na potrebe privrednika za deficitarnim zanimanjima.

Na osnovu odobrenja Ministarstva prosvjete i kulture RS na sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana, privrednika koji se bave obućarskom djelatnošću i direktorice Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijele Kostić dogovoreno je da budu upisani učenici na nove smjerove mašinski tehničar CNC mašina, obućar i tehničar informacionih tehnologija. Sastanak sa predstavnicima fabrika obuće “Dermal” i “Sportek” i krojačke radnje “Lukić produkts” održan je na inicijativu tima za planiranje upisa u prvi razred srednje škole.

– Do sada smo izlazili u susret privrednim subjektima iz oblasti mašinstva, a s obzirom na to da je na području opštine u obućarskoj industriji zaposleno više od 2.500 radnika, postoji ogromna potreba za uvođenjem novih struka – rekao je Sakan.

Član Upravnog odbora fabrike obuće “Sportek” Nevena Cumbo istakla je da je ova kompanija zainteresovana i da stipendira najbolje učenike iz struke, da im obezbijedi besplatne mjesečne karte i omogući praksu.

Vlasnik Fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić je spreman investirati u opremanje radionice u okviru Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u kojoj će biti omogućeno održavanje praktične nastave za učenike prvog razreda obućarske struke.

Rukovodstvo Srednjoškolskog centra za sljedeću školsku godinu treba da sprovede anketu u kojoj će građanima opštine biti prezentovane prednosti upisa djece na nove smjerove, a glavna je lakše zapošljavanje.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Kotor Varoš Nemanja Panić je istakao da su u saradnji sa Srednjoškolskim centrom “Nikola Tesla” kreirali plan upisa za 2017/18 godinu, koji je u potpunosti usklađen sa potrebama privrednih subjekata sa područja opštine Kotor Varoš.

– I dalje ćemo osluškivati potrebe tržišta rada i u skladu sa tim blagovremeno djelovati i pripremati upis za buduće generacije – naglasio je Panić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*