„Sportek“ među najvećim izvoznicima u BiH

Tvornica obuće „Sportek“ iz Kotor Varoša našla se u društvu deset najvećih izvoznika u BiH u protekloj godini čime je još jednom dokazano koliki doprinos daje domaćoj privredi.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH o deset najvećih uvoznika i izvoznika u 2019. godini, „Sporetk“ se našao na desetoj poziciji među firmama koje su plasirale najviše proizvoda na inostrana tržišta.

Fabrika koja zapošljava najviše radnika u Kotor Varošu n taj način se našla u društvu „Arselor Mitala“ Zenica, „Global ispat koksne industrije“ iz Lukavac, „Alumine“ Zvornik, „Aluminija“ Mostar, „Sisecam sode“ Lukavac, „Preventa BH“ Visoko, „EFT- Rudnika i termoelektrane“ Stanari, „Bimala“ Brčko i „Igmana“ Konjic.

Najveći uvoznik u BiH u prošloj godini bila je „Holdina“ iz Sarajeva, koja je kćerka hrvatske naftne kompanije „Ina“, a slijede „Arselor Mital“ Zenica, „Global ispat koksna industrija“ Lukavac, „Petrol BH oil kompani“ Sarajevo, „OMV BH“ Sarajevo, „Porše“ Sarajevo, „Aluminij“ Mostar, „Violeta“ Grude, „Bimal“ Brčko i „Fis“ Vitez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*