Spomenika u Serdarima ne bi bilo bez mještana

Spomen obilježje žrtvama u selu Serdari biće osveštano sutra, a prije toga biće služen parastos na groblju u Donjem Obodniku.

Spomenik koji će čuvati sjećanje na žrtve najtežeg ratnog zločina na području Kotor Varoša biće osveštan u 12, a parastos će biti služen u 10 časova.

Milenko Đurić, koji je od prvog do posljednjeg dana nadgledao izgradnju spomen obilježja, kaže za MKV da je sinoć sve završeno i da je sve spremno za osvećenje.

– Posljednji su podignuti krst i zastava i time su sve aktivnosti pred osveštenje spomen obilježja završene – ističe Đurić.

Spomen obilježje je podignuto zahvaljujući donaciji Miodraga Serdara, koji radi u Njemačkoj.

– Serdar je jedini donator za podizanje spomen obilježja koje je koštalo oko 21.000 KM. Žalosno je da se nijedna institucija i organizacija nije zainteresovala i pomogla podizanje spomen obilježja za žrtve najtežeg ratnog zločina u Kotor Varošu. Jedino je načelnik opštine Dalibor Vučanović ispunio obećanje i obezbijedio mašine za iskop temelja, dok su pojedinci pomogli u radu – istakao je Đurić.

Iz Boračke oragniazacije Kotor Varoš, koja organizuje osvećenje spomen obilježja, pozivali su građane da dođu u Serdare i dostojanstveno obilježe sjećanje na srpske žrtve.

Zločin u Serdarima počinjen je 17. septembra 1992. godine kada je u napadu pripadnika Teritorijalne odbrane ubijeno 16 srpskih civila među kojima i dvoje djece, a među ranjenima bila je i žena u poodmakloj trudnoći. Poslije napada srpska imovina je paljena i uništavana.

Tužilaštvo BiH podiglo je 8. oktobra 2011. godine optužnicu protiv Fikreta Planinčića, Mirsada Vatrača, Seada Menzila i Rasima Lišančića, koja ih je teretila za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u selu Serdari.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 13. januara 2014. godine Planinčić i Menzil su osuđeni na po 11 i po, a Vatrač na deset i po godina zatvora. Ta presuda je, međutim, ukinuta, a u drugostepenom postupku Planinčić je osuđen na 11 godina zatvora, dok su Menzil i Vatrač oslobođeni. Planinčić je proglašen krivim za ubistvo devet i ranjavanje dvoje civila, a oslobođen je optužbi za ubistvo još sedam civila. Lišančić je osuđen na devet i po godina zatvora, ali je postupak obustavljen zbog njegove smrti.

Sud u Lincu osudio je Nermina Mujanovića na deset godina zatvora zbog učestvovanja u napadu na Serdare.

serdari-spomenik1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*