Snižena cijena smještaja majke uz dijete u bolnici

Cijena boravka roditelja koji su u pratnji djeteta u bolnici čak i kada ljekar to ne preporuči umanjena je sa 45 na 25 KM po danu, potvrdili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Od 1. januara ove godine izmijenjen je cjenovnik zdravstvenih usluga u dijelu koji se odnosi na finansiranje pratioca uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju. Ta cijena sada iznosi 25 umjesto dosadašnjih 45 KM.

– Cijenu od 25 KM plaćaju samo oni roditelji, osiguranici Fonda zdravstevnog osiguranja RS, koji sa djetetom u bolnici borave mimo indikacija predviđenih pravilnikom, dok roditelji koji imaju uputnicu za boravak uz dijete ne plaćaju ništa. Sve bolnice su obavezne da primjenjuju ovaj cjenovnik za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Za neosigurane građane svaka bolnica ima mogućnost da formira svoje komercijalne cijene, koje mogu biti različite od ustanove do ustanove – kazali su u Fondu.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS potvrdili su da je Fond zdravstvenog osiguranja RS odlučio da izmijeni cjenovnik od 1. januara i da su oni nove cijene već počeli primjenjivati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*