Služen pomen za žrtve zločina u Serdarima

Pomen za 16 stradalih Srba u Serdarima služen je danas kod spomen-obilježja u ovom kotorvaroškom selu.

Zločin u Serdarima je jedan od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine. U selo su prije 25 godina upali pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga i ubili, a potom masakrirali 16 mještana. Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko (60), Bosiljka (53), Jelenko (31), Radmila (21), Slavko (60), Danka (54), Drago (47), Mirko (31), Slaviša (22) i Spomenka Serdar (19), Ljubica (40), Slobodanka (12) i Snježana Tepić (4), Nikola Dukić (40) i Slavko (55) i Slavojka Bencuz (21).

Pomen je služio paroh vrbanjački Mirko Batar iz sasluženje sveštenstva, a brojne delegacije i rodbina žrtava poliožili su vijence i cvijeće na spomen-obilježje. Vijence su, između ostalih, položili načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i njegov zamjenik Mladen Trivunović, predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš. Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima, koji nikada ne smije biti zaboravljen.

– Svake godine se okupljamo ovdje kako bi obilježili ovaj dan. Svaki put je on jednako tužan i težak, ali ovdje smo kako našu braću i sestre ne bi zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost piše se loša buducnost – rekao je Trivunović.

Prije pomena kod spomen-obilježja služen je parastos na groblju gdje su sahranjene žrtve iz Serdara.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni bili osuđeni prvostepenom presudom na 11, odnosno deset godina zatvora.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*