GALERIJA: Djeca otkrila spomenik žrtvama u Serdarima

Spomen obilježje osveštano je danas u selu Serdari u znak sjećanja na 16 ubijenih srpskih civila, a otkrili su ga djeca Jelenka i Jovan Serdar.

Spomenik, koji je osveštan u prisustvu velikog broja porodica stradalih, njihove rodbine i komšija, biće vječni čuvar sjećanja na žrtve najtežeg ratnog zločina na području Kotor Varoša. Sagrađen je u obliku velikog spomen krsta na kojem su ispisana imena 16 srpskih civila koji su zvjerski pobijeni na kućnom pragu u Serdarima 17. septembra 1992. godine.

Spomen obilježje je podignuto zahvaljujući donaciji Miodraga Serdara, koji radi u Njemačkoj. Serdar je bio jedini donator za podizanje spomen obilježja koje je koštalo oko 21.000 KM.

– Zahvaljujem se svima koji su došli i koji su na svoj način pomogli da spomenik bude završen i da u svom sjaju na ovom tragičnom mjestu ugleda svjetlost dana – rekao je Serdar.

Vijence i cvijeće su položili i predstavnici opstinških boračkih organizacija, SUBNOR-a i opštine Kotor Varoš.

– Teško je govoriti na ovom mjestu, pored spomenika žrtvama. Ne smijemo nikada zaboraviti ono što je ovdje učinjeno i svakog 17. septembra treba da se sjetimo žrtava, ali i svakog borca koji je stvarao našu RS – rekao je u obraćanju načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović.

Prije osveštanja spomenika služen je parastos na groblju u Donjem Obodniku. Parastos je služio paroh vrbanjački Mirko Batar sluzio uz sasluženje više sveštenika. Potom su cvijeće položili Vučanović i predsjednik Boračke organizacije Gosto Trivunović.

serdari-groblje

– Svake godine se okupljamo ovdje kakoi bi obilježili ovaj dan. Svaki put je on jednaklo tužan i težak, ali ovdje smo kako našu braću i sestre ne bi zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost piše se loša buducnost – rekao je u obraćanju okupljenima Trivunović.

Zločin u Serdarima počinjen je 17. septembra 1992. godine kada je u napadu pripadnika Teritorijalne odbrane ubijeno 16 srpskih civila među kojima i dvoje djece, a među ranjenima bila je i žena u poodmakloj trudnoći. Poslije napada srpska imovina je paljena i uništavana.

Tužilaštvo BiH podiglo je 8. oktobra 2011. godine optužnicu protiv Fikreta Planinčića, Mirsada Vatrača, Seada Menzila i Rasima Lišančića, koja ih je teretila za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u selu Serdari.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 13. januara 2014. godine Planinčić i Menzil su osuđeni na po 11 i po, a Vatrač na deset i po godina zatvora. Ta presuda je, međutim, ukinuta, a u drugostepenom postupku Planinčić je osuđen na 11 godina zatvora, dok su Menzil i Vatrač oslobođeni. Planinčić je proglašen krivim za ubistvo devet i ranjavanje dvoje civila, a oslobođen je optužbi za ubistvo još sedam civila. Lišančić je osuđen na devet i po godina zatvora, ali je postupak obustavljen zbog njegove smrti.

Sud u Lincu osudio je Nermina Mujanovića na deset godina zatvora zbog učestvovanja u napadu na Serdare.

serdari-spomenik1

serdari-novo2

serdari-novo7

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*