Služen parastos za ubijene borce u Vigošti

Parastos za 14 srpskih boraca koji su prije 26 godina ubijeni u zasjedi u Vigošti kod Kotor Varoša služen je danas u tom mjestu, a na spomen-obilježje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence na spomen-obilježje položili su načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, njegov zamjenik Mladen Trivunović, predstavnici Boračke organizacije i Policijske stanice Kotor Varoš.

Nakon parastosa, koji je služio jerej Mirko Batar, okupljenima se obratio predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović, koji je istakao da srpski borci koji su dali život za odbranu svog naroda i RS nikada neće biti zaboravljeni.

– Da nije bilo vojske i boraca, ne bi bilo ni srpskog naroda. Na području Kotor Varoša stradalo je 305 boraca, a ranjeno je oko 630 boraca, koji su danas invalidi od prve do desete kategorije. Nakon 26 godina od zločina ne smijemo zaboraviti, ali hrišćanski je oprostiti – naglasio je Trivunović.

U jutarnjim časovima 14. avgusta 1992. godine iz zasjede je napadnut kombi koji je prevozio hranu i u kojem su se nalazili borci koji su se sa smjene vraćali kućama. Tada su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Stamenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić. U napadu je ranjeno 13 boraca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*