Služen parastos za borce poginule na Meokrnju

Parastos na platou Meokrnje na Vlašićuslužen je danas za 21 srpskog borca koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratua.

Tada je, braneći granicu kotorvaroške opštine, ranjeno 18 boraca 22. pješadijske brigade Vojske RS, dok su tri zarobljena. Iako je ta tačka izgubljena, dalja ofanziva neprijatelja prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane koja je sačuvanać do završetka rata.

Parastos za ubijene srpske borce služio je protojerej Stanoja Zeljković, a vijence na spomen-obilježje položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

Savanović je istakao da je ovo drugi dolazak na Meokrnje nakon 28 godina.

– Ovo je mjesto velikog stradanja srpskih boraca i u budućnosti ćemo se svake godine okupljati na ovom mjestu na današnji dan. Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno. Nastojaćemo da zajedničkim snagama sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš podignemo spomen-obilježje i postavimo zastavu RS na ovom mjestu stradanja – rekao je Savanović.

Život na Meokrnju položili su Zoran (21) i Jovan Đekanović (37), Milenko (43) i Ljubomir Stojanović (29), Stamenko (34) i Dragan Smiljić (33), Zoran Cicmanović (30), Ljuboja Gavrić (36), Mladenko Gelić (25), Slobodan Jurić (26), Branislav Kragić (25), Željko Marković (20), Marinko Pejić (22), Aleksa Tepić (41), Blagoja Joldžić /+(38), Neđo Đuranović (33), Novo Čupić (36), Stamenko Babić (36), Velibor Katana (20), Tomo Kerezović (35) i Dragomir Sakan (35). 

Parastosu su prisustvovali i uži članovi porodica poginulih boraca kao i bivši borci koji su učestvovali u borbama za Meokrnju 1992. i 1994. godine.

Održavanje parastosa je pokušalo da spriječi tridesetak pripadnika bošnjačke nacionalnosti, koji su na plato Vlašića došli sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH.

Do većih incideneta nije došlo zbog pribranosti učesnika okupljanja koji nisu nasjedali na provokacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*