SLUČAJ SPECIJALCI: Vrhovni sud RS ukinuo pritvor, Popović i ostali pred izlaskom na slobodu

Banjalučki Okružni sud ponovo će morati da odlučuje da li će trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihov saučesnik, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM, ostati u pritvoru.

Nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da ukine rješenje na osnovu kojeg su pritvoreni, Vrhovni sud RS, čije je rješenje stavljeno van snage, odlučio je da ovaj predmet vrati Okružnom sudu.

U ovom slučaju osuđeni su bivši specijalci Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša na po deset i po godina, dok je njihov saučesnik Oleg Banda (34) iz Banjaluke dobio osam i po godina robije.

– Razmatranjem žalbi branilaca i odluke Ustavnog suda BiH ukinuto je rješenje Okružnog suda o produženju pritvora optuženima od 28. marta ove godine. Slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje – kazali su u Vrhovnom sudu.

U njihovom rješenju se navodi da je prvostepeni sud propustio da utvrdi postojanje vanrednih okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje na slobodu optuženih dovelo do narušavanja reda i mira. To je navedeno i u odluci Ustavnog suda kojom je utvrđena povreda prava optuženih.

– Krajnji rok da se odluči o pritvoru je ponedjeljak, a nemam komentar na novu odluku Vrhovnog suda. Smatram da optužene treba pustiti na slobodu – kazala je branilac dvojice specijalaca i Bande Jasminka Jovišević.

Četvorka je proglašena krivom da je 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška “audijem A6” presrela kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti” i pucajući iz pušaka od njih oteli novac. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*