SLUČAJ SPECIJALCI: Ustavni sud po drugi put odlučio da Popović i ostali idu na slobodu

Trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke oko 617.000 KM iz konvoja agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška, uskoro će biti pušteni iz pritvora.

U ovom slučaju bivši specijalci Vladan Malić i Goran Paraš iz Banjaluke i Aleksandar Popović iz Kotor Varoša osuđeni su na po deset i po godina, dok je Oleg Banda iz Banjaluke dobio osam i po godina zatvora.

Ustavni sud BiH je na sjednici velikog vijeća održanoj 5. jula usvojio apelacije njihove odbrane na odluke Vrhovnog suda RS kojima je pomenutoj četvorki produžen pritvor i utvrdio da su prekršena njihova prava.

Nakon ukidanja prvostepene presude, Okružni sud Banjaluka je u ponovljenom postupku još jednom osudio optužene skinuvši im po pola godine zatvora u odnosu na raniju presudu koju je ukinuo Vrhovni sud RS.

S obzirom na to da je nova presuda donesena u martu 2018. godine, Vrhovni sud RS prije septembra ove godine neće predmet ni uzimati u rad pa je jedini osnov po kojem se optuženi nalaze iza rešetaka odluka suda o produženju pritvora. Pritvor je određen zbog bojazni da bi puštanje na slobodu dovelo do narušavanja reda i mira.

Međutim, Ustavni sud BiH je na sjednici održanoj prošle sedmice odlućio da je ovakvim rješenjem I razlozima za produženje pritvora, Vrhovni sud RS prekršio prava optuženih.

– Postoji kršenje Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Redovni sudovi su propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata na slobodu rezultovalo vanrednim okolnostima usljed stvarne prijetnje narušavanja javnog reda – navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, a posebno prema slučaju bivših policijskih inspektora iz Banjaluke kojima je skoro na identičan način ukinuta oslobađajuća presuda, te su pušteni na slobodu, Vrhovni sud RS treba donijeti odluku o puštanju četvorke na slobodu.

– Vrhovni sud još nije dobio odluku Ustavnog suda BiH, a kada je dobije biće održana sjednica na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima – rekla je portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Aleksandra Metlić koja brani Popovića izjavila je da očekuju odluku Ustavnog suda BiH, a prije toga nije željela da je komentariše. Prema mišljenjuu njenih kolega stvar je jasna I četvorka mora da bude puštena na slobodu.

Četvorka je osuđena 26. marta u Okružnom sudu u Banjaluci u ponovljenom postupku nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo raniju presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora. Novom presudom su osuđeni na po pola godine zatvora manje, a obavezani su i da vrate 543.204 KM koje su stekli u krivičnom djelu i da plate sudske troškove.

Sud je utvrdio da su 22. septembra 2015. godine u Cerovljanima ba autoputu Banjaluka – Gradišla “audijem A6” presreli kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti” koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke i pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći “zoljom” natjerali radnike obezbjeđenja da im otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su odnijeli 616.548 KM.

U ovom slučaju su ranije na osnovu sporazuma o priznanju krivice pravosnažno osuđeni bivši specijalci Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, te nekadašnji radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša. (Euroblic)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*