SLUČAJ SPECIJALCI: Sud odbio zahtjev za izlazak optuženih na slobodu

Trojica bivših specijalaca MUP-a RS i njihov saradnik koji su optuženi za oružanu pljačku 616.548 KM i dalje će ostati u pritvoru jer je Ustavni Sud BiH najnovijom odlukom odbio njihove žalbe na rješenja Vrhovnog suda RS o produženju pritvora i utvrdio da nisu povrijeđena njihova prava.

U ovom slučaju postupak se vodi protiv nekadašnjih specijalaca Vladana Malića i Gorana Paraša iz Banjaluke i Aleksandra Popovića iz Kotor Varoša, te njihovog saradnika Olega Bande iz Banjaluke. Na osnovu odluke Ustavnog suda oni će i na nastavak ponovljenog suđenja dolaziti iz pritvora.

Njihovi advokati žalili su se Ustavnom sudu BiH na rješenja Vrhovnog suda RS kojima im je 11. oktobra i 18. septrembra prošle godine produžen pritvor. Oni smatraju da im je prekršeno pravo na ličnu slobodu i sigurnost i pravo na pravično suđenje. Takođe tvrde da je pogrešan zaključak da postoje vanredne okolnosti koje ukazju da bi njihovo puštanje na slobodu izazvalo remećenje reda. Ustavni sud BiH smatra da su navodi optuženih neosnovani i nedopušteni.

– Ustavni sud zapaža da je u ovom slučaju način izvršenja krivičnog djela izazvao narušavanje reda i mira jer se događaj odigrao u sred dana i na autoputu koje je javno mjesto. Ne postoji povreda prava propisanih Ustavom BiH i redovni sudovi su dali relevantne i dovoljne razloge koji ukazuju da postoji stvarna prijetnja narušavanju javnog reda u slučaju da apelanti budu pušteni na slobodu – navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH donesenoj 10. januara.

Jasminka Jovišević koja brani Malića, Paraša i Bandu i Popovićev advokat Aleksandra Metlić istakli su da odluke Ustavnog suda ne mogu da komentarišu jer ih još nisu dobili.

Četvorica optuženih do sada su dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka zbog pljačke 616.548 KM iz kombija agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška izvršene 22. septembra 2015. godine, ali je obje presude ukinuo Vrhovni sud RS zbog povreda krivičnog potupka i neptavilnosti u vezi sa pribavljanjem dokaza.

Posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora, a nakon ukidanja te presude Vrhovni sud RS je slučaj vratio na novo suđenje u Okružni sud i to novom vijeću. Ukinutom presudom Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na po deset i po, a Banda na osam i po godina zatvora.

Ponovljeno suđenje počelo je krajem novembra prošle godine i već su održana dva ročišta. Poslednje ročište obilježilo je pad svjedoka Željka Inđića u sudnici i njegovo odbijanje da govori o razbojništvu u kome je učestovao sa nekadašnjim kolegama, ali i intervencija hitne pomoći zbog bolesti jednog od optuženih zbog čega je suđenje odgođeno. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*