SLUČAJ SPECIJALCI: Propusti u prikupljanju i čuvanju dokaza za pljačku

Balističar Bruno Franjić koji je danas svjedočio kao vještak odbrane optuženih za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka-Gradiška kazao da je prikupljanje i čuvanje dokaza tokom istrage urađeno mimo pravila struke i da je puno propusta.

Za pljačku novca Unikredit banke, koji je otet iz vozila agencije “Sektor sekjuriti”, sudi se suspendovanim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću i Goranu Parašu iz Banjaluke i njihovom bivšem kolegi Aleksandru Popoviću iz Kotor Varoša, te suvlasniku auto-kuće “Kvatro” Olegu Bandi iz Banjaluke.

Franjića su angažovali advokati koji yastupaju Malića, Paraša i Bandu, a prema njegovim riječima čaure i drugi dokazi pronađeni na mjestu pljačke nisu fotografisani u skladu sa pravilima kriminalističke tehnike.

– Uopšte nisu slikana dna čaura da se vide oznake, a pojedine su slikane bez razmjernika pa se ne vidi njihova dužina. Neke su i pomjerane na licu mjesta. Takođe ni puške koje su naknadno pronađene nisu slikane u skladu sa pravilima, a očišćene su prije dostavljanja na vještačenje. Pronađeni ručni raketni bacač različito je označen u zapisniku o uviđaju i na fotografijama – kazao je Franjić.

U optužnici je navedeno da je pljačka počinjena 22. septembra 2015. godine. Pljačkaši su “audijem A6” presreli kolonu sa tri vozila “Sektor sekjuritija” i zapucali na nju. Od radnika su oteli tri kofera sa 616.548 maraka.

Zbog učešća u pljački ranije su osuđeni radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša i suspendovani specijalci MUP-a RS Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca, a sva trojica su priznali krivicu i svjedočili protiv optužene četvorke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*