SLUČAJ SPECIJALCI: Odbrana tvrdi da se ne zna čiji je novac i da su dokazi nezakoniti

Odbrana trojice optuženih za pljačku 617.000 maraka Unikredit banke iz vozila agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška ustvrdila je na današnjem ročištu u banjalučkom Okružnom sudu da je dio dokaza koje je prezentovalo tužilaštvo pribavljen nezakonito i da oteti novac nije bio osiguran.

Te tvrdnje iznijela je u Jadranka Ivanović koja brani suspendovane specijalce MUP-a RS Vladana Malića i Gorana Paraša, te suvlasnika auto-kuće “Kvatro” Olega Bandu iz Banjaluke. U ovom slučaju sudi se i suspendovanom specijalcu Aleksandru Popoviću iz Kotor varoša koga brani Aleksandra Metlić. Ivanovićeva je istakla da od agencije “Sektor sekjuriti” nije dobijen ugovor sa Unikredit bankom o transportu novca niti polisa osiguranja novca.

– Rekli su da je to poslovna tajna, a te dokaze smo tražili da vidimo čiji je opljačkani novac i da li je bio osiguran. Kako sada stvari stoje, nema oštećenog i ne zna se da li je to novac Unikredit banke i čiji je – kazala je Ivanovićeva.

Naglasila je da su puške, okviri sa municijom, “amanetne kese” u kojima je bio opljačkani novac i flašica vode pronađena u vozilu korišćenom u pljački nezakoniti dokazi. Zbog toga je tražila da oni budu ponovo pokazani u sudnici, što je i učinjeno. Pregledom okvira utvrđeno je da u njima nema metaka, a flašica vode bila je u kesici bez natpisa. “Amanetne kese” juče nisu pronađene, ali je rečeno da u ovom slučaju ima još vreća sa dokazima i da se one možda nalaze u njima.

– U zapisniku o uviđaju piše da su okviri bili sa municijom, a sad metaka nema. Takođe, flašica od vode je dostavljena nezakonito, na toj vrećici nema “evidens trake”. Nije nigdje ni konstatovano da je ušla u sud – rekla je Ivanovićeva.

Direktor Salona bankarske opreme Radomir Predojević, koji je svjedočio u korist odbrane kazao je da im je agencija “Sektor sekjuriti” nakon pljačke dostavila na analizu dostavila otvoreni kofer u kome se navodno nalazio opljačkan novac.

– Taj kofer je navodno bio u opljačkanom vozilu, ali ja to ne tvrdim. Utvrdili smo da je otvoren ispravno uz pomoć ključeva, ali nije zatvoren kako treba. Zbog toga se aktivirao sistem zaštite pa je u koferu ispuštena boja koja služi da se oboji novac kako se on ne bi mogao koristiti. Kofer je tako postao neupotrebljiv – objasnio je Predojević.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice zbog učestvovanja u ovoj pljački na tri godine zatvora osuđen je radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša. On je prinzao da je učesnicima pljačke dao informacije o transportu novca i dojavio kada je kolona krenula iz banke. Osuđeni su i bivši specijalci MUP-a RS Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*