SLUČAJ SPECIJALCI: DNK Aleksandra Popovića nije pronađen u “audiju” korišćenom u pljački

Biloški tragovi optuženih bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladana Malića i Gorana Paraša, te suvlasnika auto – kuće “Kvatro” Olega Bande iz Banjaluke pronađeni su u “audiju A6”, koji su prema optužnici koristili tokom pljačke 617.000 KM iz vozila agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Za pljačku je optužen i Aleksandar Popović iz Kotor Varoša, ali njegov biloški trag nije pronađen u automobilu.

DNK vještačenje obavio je sudski vještak sa Biloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Keckarević. Prema njegovom nalazu Malićevi i Paraševi biloški tragovi pronađeni su na grliću plastične flašice u kojoj je bila voda. Ta flašica je prema dokazima tužilaštva pronađena tokom istrage pljačke. Parašev trag je pronađen je i na naslonjaču za glavu na suvozačevom mjestu u “audiju”.

Bandin biloški  trag pronađen je na ručici mjenjača i vozačevim vratima automobila. Na zadnjim desnim vratima automobila, koji je pronađen poslije pljačke, otkriven je trag bivšeg specijalca Željka Inđića iz Bratunca.

– Tokom vještačenja nisam primijetio da je DNK materijal bio kontaminiran – rekao je Keckarević.

Inđić, čiji je DNK pronađen u automobilu, priznao je krivicu za učečće u pljački, a isto su učinili i njegov kolega Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i bivši radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić, koji je dao informacije o prevozu novca i dojavio kada je kolona krenula iz banke.

Advokati optuženih Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević prigovorili su nalazu DNK vještačenja jer smatraju da izuzimanje uzoraka za analizu nije urađeno po svim propisima.

– Nije urađen zapisnik izuzimanja tragova niti je sačinjena fotografija. Osim toga DNK uzorak od optuženih uzet je bez branioca i u policiji – kazala je Joviševićeva.

Na današnjem ročištu su pregledani i snimci video nadzora sa opljačkanih vozila, a tužilac Živana Bajić kazala je da je u ovoj fazi završila izvođenje dokaza.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Kolonu blindiranih vozila koja je prevozila novac presreo je “audi A6” iz kojeg su iskočili pljačkaši i napali radnike “Sektor sekjuritija”. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a od rikošeta povrijeđen je radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*