SLUČAJ SPECIJALCI: Četvorka osuđena na 42 godine zatvora

Trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke osuđeni su danas na ukupno 42 godine zatvora zbog pljačke oko 617.000 KM na autoputu Banjaluka Gradiška.

Bivši specijalac Vladan Malić iz Banjaluke, koji je označen kao vođa grupe, osuđen je na 11 godina, a ista kazna izrečena je i njegovim kolegama Goranu Parašu iz Banjaluke i Aleksandru Popoviću iz Kotor Varoša. Suvlaniku auto-kuće “Kvatro” Olegu Bandi iz Banjaluke izrečena je zatvorska kazna od devet godina.

Sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi činili zločinačku organizaciju pa ih nije osudio za organizovani kriminal, već za razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RS.

Pljačka novca izvršena je 22. septembra 2015. godine kada su razbojnici “audijem A6” presreli  i napali kolonu vozila “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka – Gradiška u blizini Cerovljana. Paljbom iz automatskih pušaka i prijetnjama od radnika su oteli tri kofera sa 616.548 maraka. U pucnjavi je od rikošeta ranjen radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić.

Sedam osumnjičenih uhapšeno je u januaru 2016. godine, a ranije je radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša osuđen na tri godine, a bivši specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca na po šest mjeseci zatvora. Oni su sa tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i svjedočili protiv preostale četvorice optuženih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*