SLUČAJ SPECIJALCI: Aleksandar Popović na pragu izlaska na slobodu

Trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke oko 617.000 KM iz konvoja agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška, mogli bi da se nađu na slobodi nakon odluke Ustavnog suda BiH.

U ovom slučaju bivši specijalci Vladan Malić i Goran Paraš iz Banjaluke i Aleksandar Popović iz Kotor Varoša osuđeni su na po deset i po godina, dok je Oleg Banda iz Banjaluke dobio osam i po godina zatvora.

Ustavni sud BiH usvojio je apelacije njihove odbrane na odluke kojima je je pomenutoj četvorki produžen pritvor i utvrdio da su prekršena njihova prava.

– U odlukama Vrhovnog suda RS postoji kršenje Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Redovni sudovi su propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata na slobodu rezultovalo vanrednim okolnostima usljed stvarne, a ne apstraktne prijetnje narušavanja javnog reda u smislu odredbe iz tačke G, člana 197 Zakona o krivičnom postupku RS – navedeno je u odluci koju je Ustavni sud BiH donio 11. maja.

Pomenutoj četvorki je pritvor na osnovu tačke G produžen i nakon izricanja presude u ponovljenom postupku 26. marta, što kod optuženih i njihove odbrane budi nadu da bi četvorka mogla na slobodi dočekati pravosnažnu presudu.

Aleksandra Metlić, koja brani Popovića, kazala je da zna za odluku Ustavnog suda BiH, ali da nije dobila njen pisani otpravak i da je do tada ne može komentarisati. Branioci preostale trojice nisu odgovarali na telefonske pozive.

Četvorka je osuđena 26. marta u Okružnom sudu u Banjaluci u ponovljenom postupku nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo raniju presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora. Novom presudom su osuđeni na po pola godine zatvora manje, a obavezani su i da vrate 543.204 KM koje su stekli u krivičnom djelu i da plate sudske troškove.

Sud je utvrdio da su 22. septembra 2015. godine u Cerovljanima ba autoputu Banjaluka – Gradišla “audijem A6” presreli kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti” koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke i pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći “zoljom” natjerali radnike obezbjeđenja da im otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su odnijeli 616.548 KM.

U ovom slučaju su ranije na osnovu sporazuma o priznanju krivice pravosnažno osuđeni bivši specijalci Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, te nekadašnji radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*