Slavlje u Kotor Varošu, iako RS ne priznaje 1. mart kao praznik

Iako RS ne priznaje Dan nezavisnosti BiH – 1. mart kao praznik, on je juče obilježen u Hanifićima kod Kotor Varoša, a tom činu prisustvovao je i potpredsjednik RS Ramiz Salkić koji je najavio da će i sutra u Kotor Varošu biti slavlja.

Dan nezavisnosti BiH nije praznik u RS čiji zvaničnici ističu da je 1. mart sinonim za početak građanskog rata u BiH.

U Hanifićima je ujedno obilježen i dan Osnovne škole “1. mart”, a Salkić je prisustvovao programu koji je upriličen na poligonu sportsko – rekreativnog igrališta “Vrbik”. Manifestaciju su organizovali učenici i nastavnici škole “1. mart” koju pohađa više od 60 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca, koji od 2014. godine pohađaju instruktivnu nastavu po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona.

Salkić je u obraćanju čestitao Dan nezavisnosti i prisutnima zahvalio što njeguju jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH.

– Građani BiH su 1992. godine izborili nezavisnost, ali posao na izgradnji moderne i demokratske države ravnopravnih građana još nije završen, čemu svjedoči borba za ostvarivanje prava u ovom dijelu BiH. Vlasti ovog entiteta su tokom protekle 23 godine pokazale da nisu spremne graditi i izgraditi demokratski ambijent za sve građane. Najočitiji primjer je negiranje ustavom i zakonom zagarantovanog prava na jezik Bošnjacima i drugim građanima. Ustav entiteta treba mijenjati da bi u procesu donošenja odluka omogućavao zaštitu interesa konstitutivnih naroda i svih drugih građana – rekao je Salkić i dodao da u ovom trenutku Ustav RS ne pruža mogućnost Bošnjacima da zaštite svoje interese i svoja prava.

Salkić je danas uputio i čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH.

– Iako vlasti RS ne priznaju 1. mart kao državni praznik, koji je zajednička demokratska vrijednost svih građana, mi smo ponosni što se Dan nezavisnosti ovih dana slavi u Kotor Varošu, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji i u drugim mjestima širom RS – naveo je Salkić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*