Slatko jutro u vrtiću uz kotorvaroške maline

Jedno od najslađih jutara osvanulo je u kotorvaroškom vrtiću “Larisa Šugić” gdje su mališane preslatkim domaćim malinama obradovali proizvođači ovog voća sa područja naše opštine.

Za razliku od kolega koji se radikalnim potezima bore za bolji status na tržištu i višu otkupnu cijenu, kotorvaroški proizvođači okupljeni u Udruženju poljoprivrednika “Malinar” odlučili su se za humani protest i umjesto prosipanja maline će podijeliti djeci.

– Ponuđena otkupna cijena od 1,5 KM za kilogram je sramotna i neprihvatljiva, jer hladnjačari koji je od nas otkupljuju malinu prodaju na tržištu EU pet puta skuplje. Na taj način ostvaruju ekstraprofit, a mi ne možemo pokriti ni svoje troškove i naplatiti mukotrpan i pošten rad. Zato smo došli na ideju da dio roda poklonimo vrtićima u znak protesta. Bolje da budemo humani nego da maline prodamo u bescjenje. Srećni smo zbog dječijih osmijeha koje će izmamiti slatko domaće voće – kaže predsjednik “Malinara” Aleksandar Stanić koji je sa kolegama donirao oko 100 kilograma voća.

Predstavnici vrtića “Larisa Šugić” zahvalili su se malinarima na slatkoj donaciji i poželjeli im da prevaziđu probleme sa kojima se suočavaju.
Berba u kotorvaroškim malinjacima uveliko je u toku i trajaće do oktobra, a prvi prinosi su veoma dobri.

Udruženje poljoprivrednika “Malinar” okuplja više od 30 proizvođača ovog voća, koji imaju oko 100 dunuma malinjaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*