Škole u Kotor Varošu sutra proslavljaju Svetog Savu

U školama na području opštine Kotor Varoš sutra će biti proslavljena školska slava Sveti Sava.

Cenralna proslava biće održana tradicionalno u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Kotor Varošu.

– U 11 časova će biti obavljen slavski obred, a poslije toga je priredba posvećena Svetom Savi. Nakon priredbe biće nastavljeno druženje radnika škole – rekla je za MKV direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” Slađana Šubara.

U Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u Maslovarama u devet časova će biti obavljeno osveštanje slavskog kolača. Nastava će se odvijati do kraja trećeg časa, a poslije će učenici i nastavno osoblje po odjeljenjima nastaviti proslavu krsne slave.

Školsku slavu proslaviće i učenici i radnici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”.

– Biće obavljen slavski obred, a u 11 časova će učenici izvesti svetosavsku priredbu. Za 13 časova zakazali smo svečani ručak u školskom restoranu – izjavila je za MKV direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić.

Proslavi u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” prisustvovaće i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, a poziv je upućen i ostalim predstavnicima institucija i ustanova. 

Svetog Savu će sutra proslaviti i Srpska pravoslavna crkva i vjernici pokljanjajući se utemeljivaču srpske crkve, države i školstva. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova. Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a njegova djela “Nomokanon” i “Sinodik pravoslavlja” postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*