Skandal u kotorvaroškom vrtiću, dječaci za kaznu goli čistili toalet

Vaspitačica u vrtiću “Larisa Šugić” u Kotor Varošu natjerala je dvojicu petogodišnjaka da goli čiste toalet, nakon što su mokrili pored WC šolje.

Ispričao je to “Glasu Srpske” Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka koji su kažnjeni, kazavši da su on i supruga za ovaj slučaj saznali kada im je sin po povratku kući ispričao u kakvoj je bio kazni.

– Rekao je da su on i drugar mokrili pored WC šolje i da ih je vaspitačica skinula i natjerala da goli čiste što su uprljali. Da li su djeca to namjerno učinila ili je bilo slučajno, ne znam, ali nije u redu da golim rukama, bez odjeće čiste toalet. Mogli su da pokupe bakterije, ruke im nisu oprali nakon toga, niti obukli čistu odjeću. To je ponižavanje djece – kazao je Đekanović i dodao da ih o ovom događaju niko iz vrtića nije obavijestio.

Ističe da su direktor vrtića Mladen Tepić i vaspitačica Slavica Lujić, na njihovo zahtjev da objasne opravdanost kazne u kojoj je njihov sin bio, potvrdili priču mališana. Đekanović dodaje da ga je iznenadilo to što su oboje tvrdili da je tjeranje djece da čiste toalet normalan vaspitni postupak. Tepić je juče na naše pitanje o ovom slučaju kazao da nema tu šta da komentariše.

Inspektor-prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republičkom pedagoškom zavodu Staka Nikolić kaže da je u vaspitanju djece dozvoljena samo kazna koja ne ugrožava ni psihičko, ni fizičko zdravlje djece.

– Ako je tačno da su dječaci golim rukama i bez odjeće čistili toalet, to nije primjereno. Kazna bi bila prihvatljivija da im je vaspitačica dala rukavice i krpu da obrišu nered koji su napravili, uz naglasak da to što su učinili nije lijepo i da tako ne treba da se ponašaju ni kod kuće – objasnila je Nikolićeva.

Psiholog Aleksandar Milić naglašava da se djeca u ovom uzrastu spontano ponašaju, te da pri tome uz igru često znaju da ispolje određeno ponašanje.

– Djecu prvo treba učiti kako se koristi toalet, ponavljati im to ako treba i nekoliko puta da bi naučili. U tu svrhu nikako se ne koristi kazna, pogotovo ne ovakva, gdje su djeca izložena nehigijeni i mogu da dožive traumu. To je očigledno neka improvizacija osobe koja apsolutno nema nikakvih znanja o vaspitanju djece – rekao je Milić.

On kaže da svako kažnjavanje izaziva traume kod djece.

– Vrlo često djeca nakon kažnjavanja povraćaju, imaju glavobolje, osjećaju odbojnost prema vrtiću i ne žele da idu tamo gdje su izloženi kaznama. To može imati uticaj i na razvoj djeteta, posebno u pubertetu – rekao je Milić. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*