Skaču cijene građevinskog materijala, “Građus” zalihama odgađa poskupljenje

Građevinska sezona još nije počela, ali su proizvođači i trgovački predstavnici već najavili poskupljenje građevinskog materijala i proizvoda koji se koriste u svakodnevnim poslovima u građevinarstvu.

Razloga koje su naveli kao obrazloženje je više, a osnovni su povećanje troškova proizvodnje na koje utiče povećanje cijena sirovina na tržištu. Ekonomisti ističu da će osim globalnih na poskupljenje građevinskog materijala u BiH uticati i faktori na domaćem tržištu.

– Među njima su najizraženiji izvjesno poskupljenje goriva zbog rasta akciza i djelimično povećanje plata radnicima usljed nedostatka ljudskih resursa. Manjak kadra posebno je izražen u oblasti građevinarstva, jer radna snaga masovno napušta domaće tržište i odlazi u razvijenije zapadne zemlje u potrazi za boljim zaradama – istakli su za “Moj Kotor Varoš” u Udruženju ekonomista RS – SWOT.

U kotorvaroškim preduzećima koja se bave prodajom građevinskog materijala i izvođenjem radova u građevinarstvu ističu da su im poslovni partneri i dobavljači najavili korekciju svojih cjenovnika.

– Već imamo najave od većine dobavljača da će doći do poskupljenja materijala iz oblasti završnih radova u građevinarstvu. Konkretne cjenovnike još nismo dobili i očekujemo ih u februaru kada inače i potpisujemo poslovne ugovore za tekuću godinu – rekli su za “Moj Kotor Varoš” u preduzeću “Građus” i dodali da još sa sigurnošću ne mogu govoriti o procentu poskupljenja materijala i usluga, ali da je realno da će ono premašiti deset odsto.

U ovom preduzeću ističu da će pokušati što duže zadržati svoje trenutne cijene u čemu će im pomoći i zalihe materijala kojima raspolažu za početak građevinske sezone.

– Kupcima stoga preporučujemo da prilikom kupovine materijala iz našeg prodajnog asortimana i lepeze usluga, a pogotovo stiropora, termoizolacione vune, svih vrsta ljepila i fasada, iskoriste postojeće zalihe i stare cijene. Preporuka je da planirane materijale kupe u ovom periodu, a njihovu ugradnju vrše početkom građevinske sezone, jer će tako sigurno proći znatno jeftinije – svjetuju iz “Građusa”.

U Stambenoj zadruzi “Proleter” takođe ističu da su ih dobavljači obavijestili da će doći do poskupljenja.

– Skoro svakodnevno stižu obavještenja od dobavljača da se cijene mijenjaju na gore. Mi nemamo mnogo izbora i zbog stabilnosti našeg poslovanja jednostavno ćemo biti prinuđeni da podignemo cijene u maloprodaji, ali i cijene građevinskih usluga – rekla je za “Moj Kotor Varoš” direktorica Stambene zadruge “Proleter” Vesna Katana.

Ona ističe da još ne mogu utvrditi preciznu kalkulaciju poskupljenja, ali da će prema onome što čuju od partnera u cijeloj BiH nekim artiklima cijena porasti i za deset odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*