Sjećanjem na srpske heroje obilježen datum kada su krenuli u bitku za slobodu

Godišnjica formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade Vojske RS obilježena je danas služenjem parastosa za 109 poginulih njenih pripadnika i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje stradalim borcima u Kotor Varošu.

Parastos je služio jerej Živko Ilić koji je istakao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala veliku ulogu u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani RS.

– Na zločin se mora odgovoriti opraštanjem što je hrišćanski imperativ. Oprostiti, a zaboraviti je neodgovorno prema samom sebi, ne oprostiti, a ne zaboraviti je isključivo i fašistički, dok mi nerijetko izaberemo najgoru moguću varijantu da ne oprostimo, a zaboravimo – rekao je Ilić.

Predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš Gosto Trivunović istakao je da su 363 pripadnika Prve lake kotorvaroške brigade ranjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Da nije bilo njih danas ne bismo živjeli u slobodi koju imamo. Uvijek smo kao prioritet stavljali borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata – naglasio je Trivunović.

On je, prenoseći čestitke borcima povodom 26 godina od osnivanja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade Vojske RS, pročitao poruku njenog ratnog komandanta Vojina Ubiparipa.

– Moramo da ostanemo jaki i da budemo jedinstveni kao što smo bili ratnih godina. Pojedinačno nismo ništa, a zajedno smo mnogo jači. Ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u granični kamen otadžbine i djelom zadužili nove generacije – poručio je Ubiparip.

Vijence na spomen obilježje položile su delegacije opštinske Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*