Šiprage – posao snahi direktora škole, stipendista RS tek četvrti

Konkurs u školi u Šipragama je namješten – tvrdi Emina Čirkić, jedna od kandidatkinja koja se prijavila na mjesto profesora razredne nastave.
Sa prosjekom blizu desetke, kao dupli stipendista republičkog Fonda Dr Milan Jelić, kaže, završila je tek četvrta na listi.
Maksimalnih šest bodova na intervjuu, koji je presudio, dobila je samo jedna osoba,a Emina tvrdi da je konkurs prilagođen kandidatkinji koja je direktorova snaha.
– Na tom konkursu je prošla djevojka koja već radi u toj školi, djevojka koja je imala najmanji prosjek tokom studiranja, osvojila je najveći broj bodova na intervjuu. Bodovali su radni staž, djevojci koja počinje da radi kao pripravnik. Isto tako, ta djevojka je u rodbinskoj vezi sa direktorom – rekla je Čirkićeva.
Direktor škole “Petar Kočić” Nikola Kurušić je poručio da ništa ne zna, a na naša pitanja nije želio da odgovara tvrdeći da nije ovlašćen da daje izjave. Potom je ustvrdio da je školska komisija pošteno radila svoj posao.
– Svako ima pravo da se žali, ali u ovom slučaju nema na osnovu čega. Sa bodovnom listom je sve u redu, a sa kandidatkinjom koja je dobila posao nisam u rodbinskoj vezi. Ona samo ima isto prezime kao ja – rekao je Kurušić.
Prva nedosljednost konkursa za pripravnika je da je raspisan na neodređeno vrijeme, što nije u skladu sa zakonom. To potvrđuju i u Ministastvu prosvjete, a ministar Dane Malešević je kazao da je direktor škole pokušao da zaposli snahu.
– Ministarstvo prosvjete i kulture zatražilo je od prosvjetne inspekcije utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa konkursnom procedurom i prijemom novog radnika u radni odnos u Osnovnoj školi “Petar Kočić” Šiprage – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.
Prosvjetna inspekcija još nije bila u školi u Šipragama. Stigao im je nalog iz Ministarstva, a kontrola će uskoro doći na red. Čirkićeva se žalila i prosvjetnoj inspekciji i školskom odboru. Nada se poništenju konkursa. Ako bude novog, tvrdi, ponovo će se prijaviti. To će joj, za godinu od diplomiranja, biti šesnaesti. U međuvremenu, zaposlila se u fabrici obuće u Kotor Varošu. Kaže, od nečeg mora da se živi. (Atv)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*