Šiprage otvaraju sezonu za ljubitelje prirode

Fondacija “Luka” u saradnji sa Planinarskim društvom “Paok” organizuje u subotu jednodnevni planinarski izlet na stazi “Luka Šiprage” koja počinje i završava u zaseoku Kerle kod ribnjaka “Luka” u Šipragama.

Staza je duga 15,5 kilometara, a najviša tačka na usponu je 1.280 metara nadmorske visine, dok je ukupna visinska razlika oko 1.000 metara. Na stazu mogu ići uzrasti od sedam do 77 godina jer je staza pogodna za obilaženje i svrstana je u kategoriju lakih staza.

Staza je segment planinarske staze Trapisti-Bijelo Bučje čija je ukupna dužina 120 kilometara, a u sklopu je planinarskog projekta “Via Dinarika”. Na stazi se nalazi pet izvora vode za piće čiju analizu redovno vrši Institut za javno zdravstvo RS.

Ovo će biti proljećno otvaranje planinarske staze koje označava da je ona otvorena za pohode planinara.

Planinarima je preporučeno da u kontigentu opreme imaju  ranac, rezervne majice, kabanicu, gemašne, štapove, duks ili jaknu, šešir ili kačket, čarape, vodu, zaštitnu krema, te da sa sobom ponesu lična dokumenta ili planinarsku knjižicu. Pored preporučene opreme zbog vremenskih prilika koje su varljive na ovom području preporuka je slojevito oblačenje i rezervna odjeća.

Odlazak na stazu je organizovan autobusem koji kreće sa stare autobuske stanice u Banjaluci u 6.00 časova, sa zaustavljanjem na Rebrovcu i u Čelincu, Kotor Varošu i Obodniku. Polazak na stazu je u 8.00, a povratak oko 15.00 časova poslije čega planinare na ribnjaku “Luka” u Šipragama očekuje ručak.

Troškove prevoza i hrane snosi domaćin Fondacija”Luka”, a za informacije i prijavu zadužen je planinarski vodič Duško Blažić kojeg je moguće kontaktirati putem telefona na broj  065 587 350.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*