“Sim tehnik” korak do partnerstva sa “Folksvagenom”

Jedna od najvećih svjetskih kompanija u auto-industriji “Folksvagen” krenula je u potragu za partnerima u BiH, a u prvom krugu iz RS se izdvojilo devet firmi koje bi mogle izrađivati dijelove za automobile ovog njemačkog proizvođača među kojima je i “Sim tehnik” iz Kotor Varoša.
U uži krug potencijalnih partnera “Folksvagena” ušla su i banjalučka preduzeća “Kosmos”, “Novi Jelšingrad”, “Vis” i “Elas”, bijeljinski “S.E.P” i “Orao”, laktaški “T.P.E” i derventska “Mreža netvork”.
Direktor “Sim tehnika” Mišo Bijelić rekao je da već rade za auto-industriju putem partnera iz inostranstva.
– Mi smo veoma konkuternti na tržištu i vjerujem da bi mogli da dobijemo šansu da proizvodimo i za jednog od lidera u globalnoj proizvodnji automobila. Vjerujem da ćemo bez problema udovoljiti strogim zahtjevima “Folksvagena”, jer imamo modernu tehnologiju, vrhunske reference i dobar kadar – rekao je Bijelić.
Direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić potvrdio je da je “Folksvagen” zainteresovan za saradnju sa domaćim preduzećima.
– Evropski lider u proizvodnji automobila i jedan od tri najveća proizvođača u svijetu nastoji da na ovim prostorima pronađe kvalitetne kooperante. Oni moraju zadovoljiti visoke zahtjeve, koje “Folksvagen” postavlja pred proizvođače auto-dijelova. Privredna komora RS je do sada odredila devet preduzeća koja bi svojim kapacitetom i iskustvima mogla da sarađuju sa “Folksvagenom”. Te firme spremne su da proizvodnju prilagode konkretnim zahtjevima kupca i to im je jak adut u budućim pregovorima – kazao je Ćorić.
Naglasio je da su predstavnici Privredne komore RS sa predstavnikom Vlade FBiH, koji ima jake veze u “Folksvagenu”, obišli preduzeća u RS koja imaju kapacitete za proizvodnju auto-dijelova.
– Mi smo preduzećima iz RS prezentovali zahtjeve “Folksvagena” i definisali šta bi trebali da rade za tu njemačku kompaniju. U Njemačkoj je već održan sastanak na kojem su predstavljeni profili kompanija iz BiH. Očekujemo da predstavnici “Folksvagena” uskoro dođu u RS i FBiH i obiđu sve firme koje bi mogle da postanu njihovi potencijalni partneri. Oni će iznijeti svoje viđenje o svakoj firmi pojedinačno i dati instrukcije šta bi trebale da urade da bi mogle da postanu njihovi dobavljači – kazao je Ćorić.
Posao sa “Folksavgenom” bio bi izuzetno značajan za domaće proizvođače, jer njemačka kompanija uglavnom traži dugoročne partnere.
– Poslovi sa “Folksvagenom” nisu od danas do sutra, već se radi o dugoročnom partnerstvu. U RS imamo firme koje su zapale za oko liderima u auto-industriji i za očekivati je da će neke od njih početi da proizvode dijelove za “Folksvagen” – rekao je Ćorić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*