Serdari 28 godina čekaju pravdu

Kod spomen-obilježja u kotorvaroškom selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice služen je parastos za 16 Srba koje su na današnji dan prije 28 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Parastos za ubijene članove porodica Serdar, Tepić i Bencuz služio je protojerej Stanoja Zeljković. Vijence kod spomen-obilježja položili su predsjednik Boračke organizacije Miladin Savanović i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Njihova poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima. Savanović je istakao da žrtve ovog zločina ne smiju biti zaboravljene.

– Poznato je da je značajan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem na one koji dijele pravdu da to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince – rekao je Savanović.

Sakan je naveo da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca koji je stvarao RS.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine. Najmlađa žrtva zločina imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko (60), Bosiljka (53), Jelenko (31), Radmila (21), Slavko (60), Danka (54), Drago (47), Mirko (31), Slaviša (22) i Spomenka Serdar (19), Ljubica (40), Slobodanka (12) i Snježana Tepić (4), Nikola Dukić (40), te Slavko (55) i Slavojka Bencuz (21). 

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*