SDS i Trivunović ubjedljivi, gubitnici hrvatske stranke i DNS

SDS će sa osam odbornika biti najjača politička partija u novom sazivu Skupštine opštine Kotor Varoš, a najveći gubitnici lokalnih izbora su hrvatske stranke i DNS koji za razliku od prethodnog izbornog ciklusa nisu uspjeli preći cenzus.

Prema utvrđenim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, SDS je ostvario ubjedljivu pobjedu sa 3.026 glasova i izborio je dva mandata više nego prije četiri godine. Mandate su osvojili Mladen Trivunović koji je imao najviše glasova u Kotor Varošu i sa 2.090 glasova jedini je odbornik koji je prebacio kotu 2.000, Milorad Savanović, Dragan Zeljković, Slobodan Jurić, Obrenko Pucarević, Bojan (M) Đekanović, Bojan (Z) Đekanović i Daliborka Kalamanda. Mandat su obnovili Savanović, Zeljković, Pucarević i dvojica Đekanovića.

Druga partija po broju glasova je PDP sa 2.453 glasa, a u novom skupštinskom sazivu imaće šest predstavnika – jednog više u odnosu na odlazeći. Najviše glasova osvojio je Vladimir Bibić – 1.472, a prate ga  Nemanja Knežević, Milen Eskić, Jelenko Vasiljević, Neven Teinović i Boris Marković. Mandate su obnovili Bibić, Knežević, Vasiljević i Teinović.

Šest mandata osvojio je i SNSD koji je kao i SDS svoju odborničku grupu povećao za dva člana u odnosu na prethodne izbore. SNSD je osvojio 2.259 glasova, a predvodio ga je Goran Kušljić sa 1.163. Osim njega u Skupštinu ulaze i Milan Vasiljević, Mirela Skopljak, Mladen Bogdanić, Milka Jurić i Nenad Pezerović. Za razliku od SDS-a i PDP-a u čijim klubovima su većinom isti odbornici, SNSD ima samo jednog koji je obnovio mandat – Pezerovića.

Tri odbornika imaće koalicija SDA-Stranka za BiH koja je dobila 1.130 glasova, a u parlamentu će je predstavljati isti odbornici kao i u odlazećem sazivu – Ibrahim Palić, Mirudin Dugonjić i Abid Kovačić.

SP je dobila 1.000 glasova što je dovoljno za dva odbornika, a to su Predrag Tešić i Enisa Božičković. Po jednog odbornika imaće Ujedinjena Srpska koju će predstavljati Vladan Đekanović i Demos sa čije liste je prošao Đuro Krčić.

Hrvatske stranke platile su ceh predizbornim podjelama, pa senzus nisu uspjeli da pređu Nezavisna hrvatska lista, HDZ BiH i Hrvatska stranka BiH. Ispod crte ostali su i DNS, SPS, Pokret za Kotor Varoš, Seljačka stranka i Ekološka partija RS.

Na izborima za Skupštinu opštine Kotor Varoš glasalo je 12.135 birača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*