Savanović: Zabraniti rad nedjeljom ili ga masno platiti

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS počeo je s akcijom koja ima za cilj da nedjelja bude neradi dan, a ukoliko to ne uspiju, tražiće izmjene zakona i drastično povećanje naknada za rad nedjeljom.

– Rad u dane praznika plaća se sa dodatnih 40 odsto, a mi smatramo da bi to trebalo da bude najmanje 140 odsto – rekao je predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović.

On kaže da je oko 40.000 radnika zaposleno u oblasti trgovine, od čega je 70 odsto žena koje ne mogu imati normalan porodični život s obzirom na to da rade nedjelju i u teškim uslovima.

– Mogu li radnice imati normalan porodični život nedjeljom u ovakvim uslovima, možemo li imati normalne i zdrave porodice? Ne možemo – rekao je Savanović, naglašavajući da bi majke nedjeljom da budu uz svoju djecu, da odspavaju, da odu u crkvu…

Kako je naglasio, za ukidanje rada nedjeljom boriće se svim dozvoljenim sredstvima, a podršku će tražiti i od banjalučkog vladike Jefrema, ali i ostalih predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Sindikalci kažu da će već danas uputiti dopise resornim ministarstvima, Inspektoratu i Savezu opština i gradova RS i tražiti da praznici definisani Zakonom o praznicima RS budu neradni. Tražiće i izmjene Zakona o radu i kolektivnih ugovora u cilju povećanja naknada za rad vikendom, ali i ograničavanje rada nedjeljom na samo jednu mjesečno.

– Veliki broj radnika u malim trgovinama nije prijavljen, dio plate dobijaju na ruke, a prosječna plata radnika u trgovini je 680 KM ili svega 36 odsto od potrošačke korpe – istakao je Savanović.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da su protiv bilo kakvih zabrana rada, te da treba stvarati uslove da radnici dobijaju veće plate i imaju bolje uslove rada. Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić rekao je da Savez sindikata RS već duži niz godina zagovara regulativu koja će destimulisati rad u RS.

– To je destruktivno ponašanje kada su u pitanju radnici, rad uopšte, a i životni standard građana. Bore se za nerad i mi već dugo godina ne prepoznajemo njihove politike. Mi zagovaramo smanjenje oporezivanja rada, povećanje plata i bolji životni standard naših radnika. Tu ne vidimo Savez sindikata – rekao je Aćić.

On kaže da nikome ne treba zabranjivati rad kada postoji interes da se radi, te da važeća regulativa omogućava da se radnici vikendima i praznicima plaćaju više i stimulišu.

Odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su danas s raspravom o prijedlogu dopune odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost.

Gradonačelnik Banjaluke Igpr Radojičić rekao je da je izmjenom odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima regulisano radno vrijeme objekta, tačnije da bi tržni centri mogli da rade i nedjeljom do 22 časa, te da se Skupština grada ne bavi radnicima s obzirom na to da je radno vrijeme definisano Zakonom o radu.

Neposredno pred ovu raspravu poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković najavio je inicijativu da nedjelja bude neradna za sve građane. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*