Savanović: Laž da je bilo provokacija, sve završeno ljudski

Parastos na platou Meokrnje na Vlašiću za 21 srpskog borca koje su u proteklom ratu ubili pripadnici muslimanskih snaga u subotu je prošao bez incidenata, a informacije da je stotinak Bošnjaka to pokušalo da spriječi su lažne i tendeciozne, rekao je predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović.

Komentarišući informacije koje su se pojavile u javnosti da je parastos pokušalo da spriječi stotinak Bošnjaka koji su stigli sa ratnim zastavama Armije RBiH, Savanović je istakao da nije provokacija, niti su oni došli kako bi spriječili parastos.

– Zadesilo se tako da smo i mi i predstavnici bošnjačke boračke organizacije i porodice stradalih došli u isto vrijeme da služimo pomen svako svom narodu – pojašnjava Savanović.

Ističe da je sedam dana prije služenja parastosa na platou Meokrnje najavio taj skup policiji i da nije imao informaciju da će isti dan pomen služiti i Bošnjaci. Savanović kaže da su u subotu stigli na plato Meokrnje u zakazano vrijeme, te da su zatekli policiju i oko 150 Bošnjaka koji su došli s namjerom da odaju pomen stradalim sunarodnicima.

– Bošnjaci su imali razne zastave pa i Armije RBiH i to je jedino tačno od svega onoga što je objavljeno u medijima proteklih dana – naglasio je Savanović.

On je dodao da je na parastos stiglo tridesetak Srba.

Čim smo stigli prišao sam grupi Bošnjaka i razgovarao s predsjednikom jedne od boračkih organizacija. Razmijenili smo mišljenje o toj neugodnoj situaciji u kojoj smo se zatekli i razmijenili brojeve telefona, te dogovorili da se ubuduće čujemo telefonom i zajednički dogovorimo kada će ko doći kako bi izbjegli situaciju da opet dođemo u isto vrijeme – ističe Savanović.

Navodi da je odmah po dolasku dobio garanciju od bošnjačkih predstavnika koji su se tu zatekli da niko neće provocirati Srbe koji su došli da odaju pomen stradalim srpskim borcima.

– Ljudski nam je čovjek rekao: „Samo vi obavite parastos i to što ste naumili, pa ćemo onda mi“. Pitali su me gdje planiramo da držimo parastos i kada sam rekao ispod Doma, gdje i prošle godine, čovjek s kojim sam razgovarao je prišao grupi Bošnjaka i to im rekao, nakon čega su se oni pomjerili da nam ne smetaju. U blizini je bio i hodža, koji nas je upitao da li nam on smeta i da li želimo da se i on pomjeri – pojašnjava Savanović.

Dodaje da su nakon toga održali parastos za srpske borce i da ih tom prilikom niko nije prekidao, niti je bilo provokacija.

Savanović ističe da je grupa bošnjačkih veterana i porodice stradalih sačekala da oni završe s parastosom te su, nakon što su Srbi otišli, i oni održali pomen za stradale Bošnjake.

– Nije bilo nikakvog incidenta, osim tih zastava. To što su pojedini mediji objavili tendeciozne informacije da su Bošnjaci pokušali da spriječe održavanje parastosa, na to nisam mogao uticati niti to spriječiti – istakao je Savanović.

Predsjednik Komisije za informisanje Boračke organizacije Kotor Varoš Čedo Tepić takođe je negirao da je u subotu bilo provokacija Srba na Vlašiću.

– Istina je da Bošnjaci nisu napravili ništa neljudsko i ničim nisu narušili dostojanstvo molitve i pomena našim poginulim. Nije bilo nikakvog „ekstremističkog ludila“, kako su to pojedini mediji predstavili – naveo je Tepić. (Srpskainfo) 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*