Saniran krov i stolarija, Vlada RS uložila 80.000 KM

Direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš istakla je danas da je prije samo dvije godine objekat u kojem je smještena ova ustanova prokišnjavao i nije ga bilo moguće zagrijati zbog dotrajale stolarije, a da je zahvaljujući investiciji Vlade RS vrijednoj 80.000 KM rekonstruisan i stvoreni uslovi za rad i organizovanje novih sadržaja.

– Kotorvarošani su dobili objekat, koji je utopljen i u kojem je sada moguće i zimi organizovati razne aktivnosti – od dječijih radionica do manifestacija, što do sada nije bilo moguće ukoliko su temperature niske. To nam je predstavljalo veliki problem – rekla je Vasićeva.

Ona je podsjetila da je zahvaljujući drugom pojektu 2018. godine u potpunosti renovirana i opremljena unutrašnjost, što je privuklo posjetioce i uticalo i na povećanje broja manifestacija i posjetilaca biblioteci.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković istakla je prilikom posjete kotorvaroškoj Narodnoj biblioteci da je Vlada u ovaj objekat uložila 80.000 KM zahvaljujući čemu su zamijenjeni krov i stolarija.

– Ova investicija je vrlo važna jer je ovaj objekat centar kulturnih dešavanja u Kotor Varošu, a i zbog činjenice da su u njemu smještene i druge ustanove i udruženja – istakla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da je rad Narodne biblioteke Kotor Varoš prepoznatljiv i veoma sadržajan, jer je povećan broj aktivnosti u posljednjih nekoliko godina.

– Te aktivnosti nisu samo u vezi sa čuvanjem knjižne građe, već se organizuju i radionice za djecu, izložbe, promocije knjiga i školske kolektivne posjete – dodala je Đakovićeva.

Vasićeva je rekla da su do kraja septembra ove godine imali 35 događaja, odnosno promocija, edukativnih radionica, organizovanih posjeta, izložbi, književnih večeri i slično, te podsjetila da je prethodnih godina taj broj za čitavu godinu iznosio 12 ili 13.

– Plan za narednu godinu, kada je riječ o projektima, je da apliciramo za sredstva kako bismo obnovili fasadu i mokre čvorove, čime bismo zaokružili sanaciju objekta – kaže Vasićeva.

Biblioteka raspolaže sa knjižnim fondom od oko 28.000 publikacija, a godišnje nabavi oko 700 naslova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*