Šamački satiričari dočarali nekadašnje udvaranje i ugovaranje braka

Drugog dana festivala omladinskih pozorišta “Varoš fest” u Kotor Varošu publika je uživala u predstavi “Jesen stiže ružo moja” u izvođenju satiričnog pozorišta “Bibac” iz Šamca.

U predstavi mladi glumci, uglavnom učenici Srednje škole “Nikola Tesla” iz Šamca, prikazuju stari seoski običaj kada su momci dolazili kod djevojaka na prela.

– Ovo je šesto izvođenje predstave i uvijek nailazimo na pozitivne reakcije publike, prije svega zbog činjenice da se ovaj način udvaranja i pregovaranja oko bračnog života pomalo zaboravlja – rekao je režiser predstave Milan Božić.

On ističe da su prvi put u Kotor Varošu i da će saradnja sa Amaterskim dramskim pozorištem “Jovan Sterija Popović” biti nastavljena i naredne godine.

– Ovaj festival iz godine u godinu postaje brend ovog grada i sa zadovoljstvom ćemo dolaziti na poziv domaćina, koji će biti naši gosti naredne godine na našem festivalu – dodao je Božić.

U ovom pozorištu, osnovanom uz brojne poteškoće, ističu da se u svakodnevnom djelovanju suočavaju sa problemima, zbog toga što članovi ove teatarske gupe kroz svoje pozorišne komade otvoreno govore o problemima društva.

Da bi nesvakidašnjost njihovih drama bila još veća, opredijelili su se na njihov naglašeno satirički karakter, jer se u satiri na duhovit i podrugljiv način osuđuje i šiba sve što ne valja u društvu ili kod pojedinaca.

“Varoš fest” nastavlja se sutra naveče predstavom “Draga Jelena Sergejevna” u izvođenju Dramskog studija “Maske” iz Kostajnice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*